Ministerul Sănătăţii a reacţionat la apelul disperat al unei mame a cărei fetiţă are nevoie urgentă de transplant de plămâni. S-a luat deja legătura cu mai multe clinici din Europa pentru ca fetiţa să beneficieze de intervenţie, o variantă fiind Italia.

Din disperare, o mamă care a făcut un apel pe reţeaua de socializare Facebook, unde a scris despre chinurile prin care trece fiica ei, de opt ani, care suferă de o boală de plămâni şi care necesită de urgenţă un transplant pulmonar.

Cazul a intrat în atenţia Ministerului Sănătăţii, care a anunțat vineri că a luat legătura cu mai multe clinici din Europa, specializate în transplant de plămâni, între care cele din Italia, Cehia, Austria şi Ungaria. Oficialii ministerulșui spun că un prim răspuns a venit de la autorităţile italiene, care au anunţat că ar fi de acord ca operaţia să fie făcută în Italia, într-un centru specializat, astfel că un acord prezumtiv în acest sens există deja.

„Înţeleg situaţia disperată în care se află acest copil şi, din pacate, nu este un caz singular. Facem tot ce este omeneşte posibil pentru ca pacienţii care necesită transplant pulmonar şi nu se poate soluţiona în România să fie preluaţi de un centru cu experienţă din Europa”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Potrivit ministrului, şi Ungaria a dat un răspuns favorabil, prin care îşi exprimă intenţia de a face intervenţiile dificile de transplant de plămâni, care nu pot fi efectuate în Spitalul Clinic Sfânta Maria din Capitală, unde au fost deja efectuate două astfel de intervenţii în cursul acestui an. „Ungaria este de acord să preia cazuri care necesită transplant pulmonar cu risc chirurgical înalt. Pentru ca acest demers să poată fi realizat, este nevoie de acordul Eurotransplant pentru ca Ungaria să preia sub tutelă ţara noastră în vederea rezolvării cazurilor dificile şi pentru pregătirea unei echipe de specialişti români, astfel încât pe viitor pacienţii să poată fi transplantaţi şi monitorizaţi în ţară”, informează Ministerul Sănătăţii.

Potrivit Adevărul.ro, specialiştii din sistem, care lucrează în prelevarea de organe, au explicat că soluţia pentru pacienţii aflaţi pe lista de aşteptare, peste 30 la număr, atât adulţi cât şi copii, o reprezintă Clinica AKH Viena, cu care statul român avea un contract de colaborare. De altfel, clinica vieneză are şi cele mai bune rezultate, completează specialiştii. „Nu cred că Ungaria este o soluţie. Şansa pacienţilor români este AKH Viena. De ce să ia Ungaria cazurile grave şi de ce să nu fie direcţionate către AKH Viena? Dacă noi am avut deja pacienţi trimişi acolo, care sunt bine acum. Nu Ungaria e drumul pentru pacienţii români. E important ca ei să ajungă să fie operaţi la cea mai bună clinică”, a explicat un medic din sistem pentru „Adevărul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.