Cea de-a șasea ediție a Hope Concert, evenimentul anual cultural și de responsabilitate socială organizat de Hope and Homes for Children în sprijinul copiilor vulnerabili din programele desfășurate în România, va avea loc la Ateneul Român, in data de 22 aprilie.

La concertul din acest an, care marchează aniversarea a 20 de ani de activitate a Fundației în România, vor participa artiști importanți care vor aduce pe scena Ateneului muzica clasică, teatrul, ritmurile de pop și rock, într-o alăturare inedită. Andra, Smiley, violonistul Alexandru Tomescu, Ambasador Hope and Homes for Children, soprana Irina Iordăchescu, Zoli TOTH Project și trupa The Mono Jacks vor cânta alături de Ansamblul Violoncellissimo condus de maestrul Marin Cazacu. Pianistul Andrei Licareț și actorul Marius Manole, Ambasador Hope and Homes for Children, au pregătit un moment artistic impresionant. Gazdele serii vor fi Amalia Enache, jurnalist PRO TV și Ambasador Hope and Homes for Children din 2010, și Dragoș Bucurenci, director de dezvoltare al Fundației.

Andra participă pentru a doua oară la Hope Concert, după ce anul trecut a interpretat piesa „Iubirea schimbă tot” pe scena Ateneului, acompaniată de Ansamblul Violoncellissimo. În decembrie 2017 ea a susținut, tot la Ateneul Român, concertul extraordinar de colinde Andra for Hope, în sprijinul copiilor aflați în programul de prevenire a separării copilului de familie derulat de Hope and Homes for Children.

Smiley va interpreta una dintre piesele sale dedicate familiei și iubirii, „Acasă”, acompaniat, în premieră, de orchestra de violoncele, într-un aranjament orchestral special realizat pentru acest eveniment de compozitorul Andrei Tudor.

Violonistul Alexandru Tomescu este Ambasador Hope and Homes for Children din 2012 și a dedicat Fundației multe dintre concertele sale, fiind unul dintre artiștii prezenți la cele mai multe ediții ale Hope Concert. Soprana Irina Iordăchescu, prim solistă a Operei Naționale București, , a ales să participe pentru a treia oară deoarece este convinsă că toți copiii „au nevoie de susținere, de afecțiune, de încredere și armonie, au nevoie să viseze și să aibă convingerea că visele pot fi împlinite.”

Actorul Marius Manole, Ambasador Hope and Homes for Children, participă pentru a treia oară la Hope Concert, iar pentru această ediție a pregătit un moment artistic inedit alături de pianistul Andrei Licareț.

Zoli Toth este un vechi susținător al Hope and Homes for Children și anul acesta va aduce muzica neconvențională pentru a doua oară pe scena Ateneului Român, alături de colegii săi din Zoli TOTH Project. Una dintre cele mai cunoscute și mai îndrăgite piese rock ale trupei The Mono Jacks, „1000 de DA”, va răsuna în sala Ateneului Român într-o nouă variantă în interpretarea lui Doru Trăscău, fondatorul trupei, alături de glasurile a zeci de copii din ansamblul „Cor cu Dor” condus de Teodora Jaworski.

La Hope Concert 2018 vor fi prezenți Mark Cook, cel care, împreună cu soția sa, a pus bazele Fundației Hope and Homes for Children în Marea Britanie, în 1994, ambasadori, reprezentanți ai numeroase companii, vedete și alte personalități, care au ales să își arate astfel sprijinul pentru programele desfășurate de Fundație și pentru copiii din aceste programe.

Hope and Homes for Children este o organizație fondată în Marea Britanie
în anul 1994, de către soții Mark și Caroline Cook, cu scopul de a reconstrui orfelinatele distruse în urma războiului din Bosnia. Lucrând cu copiii din orfelinate, și-au dat seama că, de fapt, principala lor nevoie era dragostea și siguranța
unei familii. În România, Hope and Homes for Children a început proiectele în 1998, când în orfelinate erau peste 100.000 de copii. Astăzi, în aceste instituții de tip vechi mai sunt doar 6.500 de copii. Copiii care cresc în orfelinate manifestă întârzieri în dezvoltarea fizică, emoțională, socială și cognitivă. Tinerii care părăsesc instituțiile au probleme în a deveni independenți și sunt expuși la abuz, exploatare, trafic sau comportament antisocial. Misiunea Hope and Homes for Children este să închidă toate orfelinatele din România până în anul 2026.

Iata ce au declarat vedetele:

 

Andra – „Este a doua oară când urc pe scena Ateneului Român în cadrul acestui concert minunat. Sunt fericită că, prin muzica mea, pot ajuta copiii vulnerabili, din familii cu venituri mici, copii care riscă să ajungă în grija statului, copii care sunt crescuți în orfelinate. Mereu am susținut faptul că muzica schimbă vieți și destine. Acest eveniment demonstrează cum și cât de mult. Vreau să transmit publicului ce mult înseamnă pentru mine familia și că împreună putem schimba destine în bine. Voi cânta din tot sufletul pentru această cauză.”

Smiley – „Am fost întotdeauna sensibil la orice cauză în care sunt implicați copiii. Mi-ar plăcea ca fiecare dintre ei sa aibă o copilărie fericită și un start frumos în viață. De aceea, cred ca e datoria noastră, a tuturor, să încercăm să aducem o schimbare în bine pentru ei. Eu sunt fericit să știu că sunt parte dintr-un proiect atât de frumos, care dă copiilor șansa să ajunga „Acasă”. Îmi doresc ca muzica mea să fie mai mult decât emoție, să fie și un liant între oameni.”.

Alexandru Tomescu – „Bucuria mea cea mai mare este aceea de a cânta la vioară. Atunci când sunetele fac să vibreze în același timp sufletele a sute, chiar mii de oameni, ceva magic se poate întâmpla. Muzica are în ea puterea de a-i face pe oameni mai buni. Mai buni, adică mai deschiși și mai receptivi la nevoile aproapelui lor. Copiii au cea mai mare nevoie de sprijinul și de iubirea noastră. De aceea m-am alăturat fară nicio ezitare Fundației Hope and Homes for Children, din dorința de a ajuta, cât pot eu de bine, la împlinirea scopului lor atât de îndrăzneț și de generos: o viață normală pentru copiii instituționalizați din România”.

 

Hope and Homes for Children activează în România din 1998, timp în care a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 55 de instituții de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației şi ale partenerilor săi, 5.185 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 455 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere.

În același timp, Fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 28.436 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 1.015 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.922 de copii au fost primiţi în centrele de zi, iar 879 în regim de urgență şi 8.546 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children.

Până în acest moment, 49.255 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2027 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. Mai multe informații la www.hopeandhomes.ro.