Cel mai modern spital de urgență din Capitală va avea 1.015 paturi, 37 de săli de operație și 60 de linii de gardă pentru toate specializările medicale.

Primarul Dan Tudorache, și ministrul sănătății, Sorin Pintea, au prezentat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, structura preliminară a Spitalului de Urgență ”Sfântul Vasile cel Mare” ce urmează să fie construit și dotat de Primăria Sectorului 1 pe terenul de 7,2 ha din Șos. București-Târgoviște nr. 10.

În noua unitate medicală vor fi relocate Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, precum și secția de pediatrie a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”.

Spitalul ”Sfântul Vasile cel Mare” va funcționa într-o clădire eficientă energetic și va avea 37 de săli de operație, 60 de linii de gardă și 100.000 m2 construiți (celelalte construcții însumează aproximativ 30.000 m2). De asemenea, spitalul va fi prevăzut cu două heliporturi care vor facilita accesul pacienților aflați în stare gravă la asistență medicală de calitate.

Investiția va fi suportată integral din fondurile Primăriei Sectorului 1 și este estimată a fi de aproximativ 300 milioane €.

”Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt locuitorii Capitalei și nu numai. Este timpul ca pacienții și personalul medical să beneficieze de un spital la cele mai înalte standarde. Este extraordinar că Primăria Sectorului 1 finanțează integral noul spital de urgență și îi mulțumesc, cu această ocazie, domnului primar pentru determinarea cu care se implică în acest proiect”, a declarat ministrul sănătății, Sorina Pintea.

Până în prezent, a fost elaborat studiul de prefezabilitate și a fost depus, spre aprobare, la Comisia de Urbanism a Primăriei Municipiului București, Planul Urbanistic Zonal. Se estimează că lucrările vor începe în octombrie 2019 și vor dura aproximativ 4 ani.

Investiția se va derula în baza unui protocol de colaborare cu Ministerul Sănătății încheiat în toamna anului trecut. Primăria Sectorului 1 va asigura, din resurse proprii, investiția în construirea și dotarea noii unități medicale. Ministerul Sănătății va pune la dispoziție toate informațiile, va asigura sprijin de specialitate pentru edificarea structurii medicale și va emite, la finalul lucrărilor, ordinul de mutare a sediilor celor trei spitale.

Cele trei spitale vor fi relocate întrucât actualele amplasamente nu mai corespund necesităților actuale: secții subdimensionate, platformă investigațională învechită, secții lipsă, locuri de parcare insuficiente etc.