În Mongolia, creșterea explozivă a numărului de nașteri a determinat o aglomerare a grădinițelor și a cauzat numeroase probleme pentru educatori. Situația este atât de gravă, încât părinții trebuie să câștige o tragere la sorți pentru a putea să își școlarizeze copiii în sistemul public de învățământ, altfel se văd nevoiți să apeleze la costisitoarele școli private, dacă dispun de mijloace financiare adecvate, informează AFP.

În capitala țării, Ulaanbaatar, locurile din grădinițele de stat sunt distribuite cu ajutorul hazardului, grație unui sistem bazat pe o loterie online. Părinții care nu câștigă sunt foarte supărați, scrie Agerpres.ro.

Grădinițele publice din Ulaanbaatar nu mai au locuri decât pentru jumătate dintre cei 146.000 de copii cu vârste cuprinse între doi și cinci ani din capitala mongolă, potrivit Biroului municipal pentru educație. Această problemă se explică, potrivit experților, printr-o lipsă de planificare pe termen lung.

Cele mai multe dintre școlile publice au fost construite în epoca comunistă. Foarte puține școli au fost amenajate după tranziția la democrație din 1990. Rezultatul: sălile de clasă sunt în prezent arhipline, educatorii, învățătorii și profesorii sunt surmenați, iar resursele didactice sunt utilizate la nivel maximal.

Obosiți să predea în aceste condiții extreme, profesorii din școlile mongole au făcut grevă între 21 și 26 septembrie.

Educatorii se plang ca sunt nevoiti sa lucreze cu peste 60 de elevi în fiecare clasă. Aglomerația din clase favorizează și difuzarea microbilor și a gripei, iar spitalelor le este dificil să administreze în mod eficient fluxul constant de pacienți foarte tineri.

În fața acestei situații, părinții bogați nici nu se mai obosesc să participe la tragerea la sorți și își înscriu copiii direct în sistemul de învățământ privat. Cei cu venituri modeste își păstrează copiii acasă, întrucât grădinița nu este obligatorie în Mongolia.

Rata natalității a explodat în ultimii 10 ani în Mongolia, crescând de la 18,4 nașteri la 1.000 de locuitori în 2006 la 25,4 nașteri la 1.000 de locuitori în 2016, potrivit statisticilor guvernamentale. Această creștere se explică parțial prin faptul că generația născută în timpul unui precedent “baby boom” din anii 1980 a ajuns acum la vârsta la care a început să procreeze.

Nașterile din Mongolia au explodat cu ocazia “Anului porcului de aur”, în 2007, întrucât bebelușii născuți în acea perioadă ar urma să aibă parte de prosperitate, potrivit calendarului mongol. Însă de atunci au fost luate prea puține măsuri pentru a face față acestui aflux previzibil de nou-născuți.

Municipalitatea din Ulaanbaatar construiește noi școli în cartierele defavorizate. Însă Mongolia este afectată de datorii, fapt ce limitează puternic nivelul cheltuielilor publice.

Școlile primare nu fac obiectul unei trageri la sorți, întrucât Constituția țării garantează educația gratuită pentru toți copiii începând de la vârsta de șase ani. Ele sunt însă la fel de aglomerate ca grădinițele.