25 mai este Ziua Internaţională a Copilului Dispărut şi Exploatat Sexual

Echipele de voluntari și specialiști ale Salvaţi Copiii au desfășurat în cadrul Săptămânii Școala Altfel activități cu peste 1200 de elevi, din 22 de școli și licee. Eforturile organizației au vizat creşterea nivelului de conştientizare cu privire la situaţiile de risc, în care copiii şi adolescenţii lipsiţi de sprijin, pot lua decizii cu impact negativ major asupra siguranţei şi vieţii lor. Activităţile au fost organizate sub egida zilei de 25 mai, Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, şi s-au constituit într-un demers de prevenţie a fenomenului, dat fiind faptul că, în cele mai multe situaţii de copii dispăruţi, avem de-a face cu deciziile voluntare ale copiilor, care aleg să fugă de acasă sau din centrul de plasament.

În încercarea de a atrage atenția asupra numărului mare de dispariții voluntare în rândul copiilor și adolescenţilor, Salvaţi Copiii România a organizat în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel“ o campanie de informare şi sensibilizare a elevilor, părinţilor, şi cadrelor didactice, marcând astfel în România Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi.

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție în decursul anului 2016 în țara noastră au fost raportate 4377 de dispariții de copii.

În peste 95% din cazuri este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. Copiii pleacă intenţionat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată.

Şi la nivel european, conform datelor furnizate de către Federația Europeană pentru Copilul Dispărut, Exploatat Sexual (Missing Children Europe), mai mult de jumătate dintre disparițiile de copii sunt plecări voluntare. Majoritatea sunt adolescenți, cu vârste între 15 și 16 ani.

Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea şi lipsa de supraveghere din partea adulţilor responsabili; conflictele repetate din familie; abuzurile asupra copiilor, fizice şi/sau emoţionale; lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate; blocaje în comunicarea cu părinţii, cu precădere în situaţii dificile; abandonul școlar și influenţa/presiunea anturajului; consumul de alcool și substanțe halucinogene; situația economică a familiei.

Referindu-se la datele de la nivel național, cât și la cele de la nivel european, Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii România declară: “Este cutremurător să vedem că, într-o perioadă oricum dificilă cum este adolescenţa, copiii trăiesc situaţii de viaţă în care fuga de acasă pare să fie cea mai bună soluţie. Au nevoie de sprijinul nostru pentru a realiza că este o falsă soluţie, este un risc suplimenta pentru exploatare, abuz, trafic de copii. O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor din centrele de ocrotire, care fug în mod repetat din aceste instituții. Fuga reprezintă în viziunea lor o soluție pentru toate problemele cu care se confruntă, fără să realizeze că, dincolo de uşa casei sau a instalaţiei de protecţie sunt adesea provocări mai mari, greu de gestionat. Aceste situații cu care ne confruntăm trebuie abordate urgent prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire adresate deopotrivă copiilor și adulților care îi au în grijă”.

În acest sens, organizaţia realizează regulat întâlniri cu consilierii şcolari pentru identificarea copiilor şi a familiilor aflate în situaţii de risc şi acordarea ajutorului necesar prin includerea lor în cadrul programelor de consiliere, suport educaţional, activităţi de timp liber, furnizate în cadrul Centrelor de Consiliere pentru Părinţi, Centrelor Educaţionale şi centrelor Creştem Împreună (pentru copii ai căror părinţi muncesc în străinătate).

În Săptămâna Şcoala Altfel, Salvaţi Copiii România, în calitate de membru al Federaţiei Europene pentru Copiii Dispăruţi și Exploataţi Sexual – Missing Children Europe, a organizat o campanie de informare cu privire la riscurile plecării de acasă şi din instituţiile de protecţie,  în cadrul căreia 1200 de elevi din Timişoara, Iaşi, Suceava, Târgu Mureş, Dolj, Braşov, Neamţ, Vaslui, Hunedoara, Caraş Severin, Argeș, Constanța şi Bucureşti au fost sprijiniţi în conștientizarea riscurilor asociate disparițiilor voluntare, identificarea timpurie a dificultăților cu care se confruntă şi găsirea celor mai bune soluţii, precum şi asigurarea intervenției în cadrul unui parteneriat solid între părinți, cadre didactice, consilieri școlari, psihologi și poliție.