... ...

Ziua mondiala a sanatatii. Tema principala este depresia

Share Button

Tema principală a Zilei mondiale a sănătății în acest an este depresia în cadrul campaniei “Depression: let’s talk”, care vizează eliminarea stigmatizării și conștientizarea importanței apelării la ajutor specializat de către persoanele afectate de depresie.

Ziua mondială a sănătății este marcată, în fiecare an la 7 aprilie, începând din 1950. În 1948, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătății, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea, la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătății. OMS este o instituție specializată a Națiunilor Unite, fiind creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, mai mult de 300 de milioane de oameni suferă de depresie, iar în ultimii ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului acestora.

În România, la finalul anului 2015, figurau aproximativ 42.000 de cazuri noi de îmbolnăvire, țara noastră poziționându-se astfel pe locul 29 din 30 de state incluse în analiză, conform Indicelui de Integrare a Sănătății Mintale, precizează Administrația Prezidențială.

“Aceste statistici nu reflectă, însă, cu exactitate realitatea, deoarece mulți dintre cei care se confruntă cu depresia nu sunt diagnosticați și nu au acces la tratament”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, care a anunțat cu această ocazie că se alătură campaniei “Depression: let’s talk” de Ziua mondială a sănătății.

Totodată, Colegiul Medicilor din România a lansat, cu prilejul Zilei mondiale a sănătății, un apel la sprijin pentru cei care suferă de depresie.

“Să vorbim despre depresie cu răbdare, curaj și speranță. Un prim pas în reușita tratamentului este chiar recunoașterea bolii. Din nefericire, depresia crește riscul tulburărilor de anxietate, al consumului de medicamente sau alte substanțe, dar și al unor boli precum diabet și boli de inimă. Deși este foarte frecventă și poate afecta pe oricine, în orice etapă a vieții, oamenii vorbesc cu mare greutate despre această boală. De aceea, este foarte important să reușim să comunicăm atunci când apare depresia sau să comunicăm cu cei care au o astfel de suferință”, spun reprezentanții CMR.

Potrivit CMR, depresia este o afecțiune care, de cele mai multe ori, este ascunsă, negată și de aceea insuficient diagnosticată și tratată.

Medicii spun că este esențială depistarea persoanelor cu risc de depresie. “Să-i ajutăm pe cei depresivi, să le fim aproape, să le dăm o mână de ajutor, să-i îndrumăm spre medic, să nu îi izolăm, să nu îi marginalizăm”, arată președintele CMR, Gheorghe Borcean, în mesajul transmis de Ziua mondială a sănătății.

Numărul persoanelor la nivel global care suferă de depresie a crescut cu 18% în ultima decadă, ajungând la 322 de milioane, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății.

Riscul apariției depresiei devine mai mare în ultimele perioade ale vieții. În timp ce 5,1% dintre femei și 3,6% dintre bărbați sunt depresivi în medie, ratele în rândul persoanelor în vârstă cresc la peste 7,5% pentru femei și 5,5% pentru bărbați.

Share Button

CITESTE SI ALTE STIRI UTILE PENTRU FAMILIA TA:

Noi reguli pentru inregistrarea nasterii copilului

Meseria de insotitor al copilului cu autism, predata la cursuri ale societatii civile

Romanii vor putea circula fara viza in Canada de la 1 decembrie 2017

Ecografia transfontanelara, un examen imagistic precis, usor si neinvaziv pentru bebelusi

Peste 600 de olimpici, sefi de promotie, profesori si diriginti primesc cate 1.000 de lei

Cele mai bune filme ale anului pentru publicul tanar, la KINOdiseea YOUTH

Andrei ii invata pe copii cum sa reactioneze in situatii de urgenta, printr-un joc video

Iti amortesc mainile si picioarele? Atentie, poti avea hernie de disc!

loading...