Un pom situat în Piața Centrală a municipiului Bistrița, lângă intrarea în Biserica Evanghelică, este împodobit de copii cu decorațiuni sub formă de ouă de Paște, pentru al doilea an consecutiv, fiind astfel pus în valoare un obicei săsesc care ține de tradiția acestei zone.

Aproximativ 80 de copii de la trei școli gimnaziale din municipiu au venit să îi ajute pe angajații Primăriei la împodobirea pomului, aducând la rândul lor decorațiuni, iar cei mai curajoși au urcat într-o nacelă și au așezat propriile ouă de Paște în copac, scrie Agerpres.

În total, pomul de Paște din acest an va avea pe crengi aproximativ 700 de ouă viu colorate, realizate din polistiren, materiale textile, hârtie sau plastic, ce vor fi date jos abia după Rusalii.

Sașii bistrițeni obișnuiesc să pună pe masa de Paște, într-o vază, crenguțe înmugurite, împodobite cu ouă, care simbolizează viața, renașterea. În Germania, sunt împodobiți cu ouă copaci întregi și există chiar competiții între localnici privind cel mai mare număr de decorațiuni.

Pomul de Paște de la Bistrița vine să întregească atmosfera de sărbătoare, creată încă de săptămâna trecută prin montarea ouălor-gigant din fibră de sticlă, care sunt folosite începând cu anul 2012 pentru a marca sărbătorile pascale. Aceste ouă de un metru și jumătate înălțime sunt amplasate în apropierea celor mai importante lăcașuri de cult, printre se care numără și Biserica Evanghelică, simbolul orașului.

Sâmbătă, la Bistrița se va organiza și tradiționalul târg de Paște al sașilor, Ostermarkt, la care vor fi prezenți meșteșugari și formații de dansuri săsești.