Aproximativ 200 de elevi, de la peste 20 de școli cu predare în limba maghiară din Harghita, participă vineri, la Miercurea Ciuc, la un concurs de limba română, devenit tradițional.

Concursul de competențe lingvistice în limba română pentru minorități, “Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, a ajuns la a XV-a ediție, se adresează elevilor din clasele V-XII de la școlile cu predare în limba maghiară din Harghita și este găzduit de Colegiul Național “Marton Aron” din Miercurea Ciuc. Organizatorii evenimentului, profesori la Colegiul Național “Marton Aron”, susțin că acest concurs are rolul de a-i încuraja pe elevii maghiari să comunice în limba română și le oferă acestora posibilitatea de a-și testa cunoștințele.

Directorul Colegiul Național “Marton Aron”, Varga Laszlo, a declarat vineri, la deschiderea oficială a concursului, că mesajul pe care acesta îl transmite este un mesaj de prietenie, toleranță și conviețuire pașnică, scrie Agerpres.

La rândul său, inspectorul școlar general, Gorbe Peter, le-a mulțumit elevilor că participă în număr mare la concurs, iar prin ei etnicii maghiari din județ ajung să cunoască și să aprecieze limba română.

Prefectul județului Harghita, Adrian Jean Andrei, a transmis un mesaj în care a punctat faptul că cel mai mare câștig al acestui concurs este acela de a deschide porți mai târziu copiilor.

Prezentă la eveniment, Angela Bîrsan, reprezentanta Asociației Comunitare Românești din Miercurea Ciuc, partener tradițional al concursului, le-a vorbit copiilor despre dialogul interetnic și le-a spus că, stăpânirea limbii romane reprezintă o punte care îi poate ajuta în viitor.

Elevii clasați pe primele locuri și profesorii coordonatori vor merge într-o excursie de o zi, la București, și vor primi premii constând în diplome și cărți, oferite de sponsorii și partenerii concursului, Asociația Comunitară Românească din Miercurea Ciuc și Fundația Marton Aron.