Trecem la ora de vara. Nu uitati sa va reglati ceasurile!România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de vară, astfel că ceasurile vor fi date înainte cu o oră. Ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar 26 martie va fi cea mai scurtă zi din 2017.

Din 26 martie până în 29 octombrie, perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore.

Trenurile de călători vor pleca din staţii după ora de iarnă până în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 03:00. După trecerea la ora de vară, trenurile vor pleca din staţii la orele programate. Trenurile de călători care vor fi în trafic la ora 03:00, care va deveni ora 04:00, vor avea întârzieri.

Trenurile spre Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina şi Bulgaria vor circula după orele trecute în mersul trenurilor, pentru că trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi şi în aceste state.

Medicii spun că persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări.

Trecerea la ora de vară afectează ritmul biologic zilnic, mai ales în cazul vârstnicilor. Specialiștii explică că după trecerea la ora de vară durează un timp până când organismul se adaptează la noul program.

De regulă, modificarea programului de somn cu o oră în minus se recuperează într-o zi. Astfel, cea mai grea zi va fi luni pentru salariaţi, apoi se vor adapta.

În acest an, ora de vară se aplică din 26 martie până în noaptea de 28 spre 29 octombrie, când se va reveni la ora oficială de iarnă.