Copiii ne ofera o speranta de viata mai mareCercetatorii au ajuns la concluzia ca barbatii si femeile care au cel putin un copil au un risc mai scazut de deces, comparativ cei care nu sunt parinti.

Potrivit unui studiu realizat pe 1,5 milioane de subiecti de oamenii de stiinta din Suedia, publicat in “Journal of Epidemiology & Community Health”, tații sunt mai avantajați în acest sens, scrie Agerpres.ro.

Cercetătorii au studiat speranța de viață a bărbaților și femeilor născuți între 1911 și 1925 din Suedia, în total peste 1,4 milioane de persoane, luând în considerare și factori precum statutul marital și prezența copiilor. La vârsta de 60 de ani, diferența în ceea ce privește speranța de viață a fost de doi ani pentru bărbați și de 1,5 ani pentru femei, comparativ cu semenii lor care nu aveau copii, au notat cercetătorii.

Până la vârsta de 80 de ani, bărbații care erau părinți aveau, în medie, o speranță de viață de încă șapte ani și opt luni în comparație cu cei șapte ani în cazul celor care nu erau părinți, precizează echipa de experți.

În cazul mamelor, speranța de viață la 80 de ani era de nouă ani și șase luni, în timp ce la femeile fără copii aceasta era de opt ani și unsprezece luni.

Dr Karin Modig, din cadrul Karolinska Institute din Stockholm, care a condus cercetarea, a declarat că “statutul de părinte este asociat cu o creștere a longevității, în special la vârste înaintate”, potrivit The Telegraph.

Studiul nu a făcut decât să sublinieze o corelație și nu poate concluziona că a avea copii aduce un câștig în ceea ce privește speranța de viață, au precizat oamenii de știință adăugând însă că părinții pot beneficia de pe urma ajutorului social și financiar al copiilor lor la vârste avansate, lucru de care persoanele fără copii sunt private. În plus, indivizii fără copii tind să aibă un stil de viață mai puțin sănătos decât cei care sunt părinți, mai arată sursa citată.

Asocierea dintre statul de părinte și speranța mai lungă de viață a fost observată atât la persoanele căsătorite cât și la cele necăsătorite, însă pare să fie mai accentuată la bărbații singuri, în vârstă, se menționează în concluziile studiului. Acest lucru se poate datora faptului că bărbații necăsătoriți se bazează mai mult pe susținerea copiilor lor în absența unei partenere de viață.