O tanara cu afectiune cardiaca grava a adus pe lume o fetita la Timisoara

O tanara cu afectiune cardiaca grava a adus pe lume o fetita la TimisoaraO tânără de 25 de ani, gravidă în luna a şaptea, care suferea de o afecţiune cardiacă gravă, şi-a riscat viaţa pentru a aduce pe lume un copil, medicii timişoreni reuşind să o salveze atât pe femeie, cât şi pe fetiţă, în urma a două operaţii la care au participat peste 20 de doctori.

Pacienta a fost transportată de urgenţă, vineri seara, de la Spitalul Judeţean Deva la Timişoara, fiind diagnosticată cu disecţie acută de aortă. Chirurgul Mioara Cocora, de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, este unul dintre cei trei medici care au operat-o pe inimă pe femeia în vârstă de 25 de ani, aceasta declarând miercuri, corespondentului Mediafax, că gravida avea un vas de inimă fisurat, iar fără intervenţie de urgenţă ar fi decedat.

Imediat ce pacienta a fost adusă cu ambulanţa la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, medicii i-au explicat că se află într-o situaţie critică, iar dacă doreşte să sacrifice copilul, ar avea mai multe şanse să trăiască. Tânăra de 25 de ani a preferat, însă, să-şi rişte viaţa pentru a o aduce pe lume pe fetiţă.

Astfel, vineri seara, o echipă de medici neonatologi condusă de Dorin Grigoraş s-a mobilizat şi a început operaţia de cezariană, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, fetiţa fiind născută prin cezariană în viaţă, iar apoi transferată la Maternitatea “Odobescu” din cadrul Spitalului Municipal Timişoara.

Vineri noapte, în jurul orei 00.30, imediat după intervenţia de cezariană, chirurgii cardiologi au început să o opereze pe inimă pe pacientă.

„Operaţia, care a durat până dimineaţa la 05.00, este una dintre cele mai mari care se fac în chirurgia cardiacă şi înlocuirea de aortă presupune oprirea circulaţiei. Adică, pentru 10-15 minute este oprită complet circulaţia sângelui în corp şi din această cauză copilul nu putea să supravieţuiască. De aceea a fost realizată operaţia de cezariană înainte”, explică medicul Mioara Cococa.

În prezent, proaspăta mămică se simtă bine, fiind mutată de pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă într-un salon. În ceea ce priveşte fetiţa care s-a născut prematur, Sofia, medicii neonatologi spun că se află încă într-o situaţie “delicată”.

„Fetiţa este încă în stare delicată. A avut 29 de săptămâni când s-a efectuat operaţia de cezariană, acum se află în incubator”, a declarat, corespondentului Mediafax, medicul Gabriela Olariu, şeful Secţiei de Neonatologie de la Maternitatea “Odobescu” din Timişoara.

În total, peste 20 de chirurgi, medici cardiologi, anestezişti, neonatologi, obstetricieni sau de la alte specialităţi s-au mobilizat pentru a o salva pe tânăra de 25 de ani, dar şi pe fetiţa acesteia.