Cum va fi reglementata problema manualelor scolare?

Cum va fi reglementata problema manualelor scolare?Ministrul Educației, Pavel Năstase, a anunțat, marți, într-o confernță de presă, că a semnat trei ordine care reglementează problema manualelor și programelor școlare, care vor fi publicate în Monitorul Oficial în această zi.

Este vorba despre un ordin referitor la înnoirea stocurilor de manuale existente, unul privind tipărirea noilor manuale de clasa a V-a și un altul legat de programele școlare.

Ministrul a precizat că primul ordin se referă la manualele școlare existente, care sunt deja folosite, cum este cazul manualelor pentru clasele I-IV. ”Vorbim despre manualele existente, pentru care trebuie să reîntregim stocurile respective, adică să achiziționăm în plus față de ceea ce a fost în anii precedenți. Asta înseamnă clasele I-IV și clasele VI-XII. Pentru clasa a V-a vorbim despre programe școlare noi și manuale noi. Am reușit într-un timp record să producem programe școlare pentru tot gimnaziul. Față de anii precedenți, am introdus în plus încă două verificări finale asupra acestor programe”, a spus ministrul.

Oficialul a precizat că pentru realizarea programelor școlare a solicitat și sprijinul Academiei Române.

Pavel Năstase a mai precizat că a convenit împreună cu editorii să se reducă perioada de depunere a ofertelor de la 6 luni la 100 de zile pentru manuale.

Secretarul de stat Gabriel Liviu Ispas a afirmat, la rândul său, că pentru prima oară în ultimii 15 ani se poate discuta despre “o adevărată liberalizare” a pieței manualelor pentru clasa a V-a. El a explicat că Ministerul Educației, prin Centrul Național de Evaluare și Examinare, nu va mai selecta un număr limitat de manuale. Toate manualele care îndeplinesc criteriile de calitate, și anume minimum 85% din punctaj, și respectiv îndeplinesc un punctaj total de 77 din 100 vor fi selectate, urmând ca profesorii să poată decide în cunoștință de cauză ce manual vor avea la catedră.