Ancheta la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia" CraiovaReprezentanții DSP Dolj au transmis Ministerului Sănătății, informații cu privire la cele 6 cazuri de reacţii adverse după administrarea de sânge total şi produse sanguine labile (PSL) la pacienţii din  Clinica de hematologie a Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” Craiova, județul Dolj.

O echipă de control din cadrul DSP Dolj s-a deplasat în data de 25.02.2017  și 27.02.2017 la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” Craiova, județul Dolj, anunță Ministerul Sănătății.

În data de 24.02.2017  în Clinica de hematologie au fost transfuzaţi 12 pacienţi, şase dintre aceştia dezvoltând reacţii adverse posttransfuzionale.

Doi dintre acești pacienți au decedat, trei pacienți au fost transferați în Clinica ATI în stare stabilă, unul a fost transferat la Spitalul Clinic Fundeni la solicitarea familiei.

În prezent se derulează o anchetă a Inspectoratului de poliţie judeţean Dolj. Comisia de control din cadrul DSP Dolj, furnizează datele necesare către organele de anchetă.

Ca urmare a controlului efectuat, inspectorii din cadrul DSP Dolj au făcut următoarele recomandări Spitalului Clinic Municipal „Filantropia”Craiova:

1. Unitatea sanitară va finaliza ancheta evenimentului și va completa şi transmite formularele de alertă la DSP Dolj şi CRTS Craiova, conform prevederilor  Ordinului MS nr. 1228/2006 pentru aprobarea Normelor privind organizarea sistemului de hemovigilenţă, de asigurare a trasabilităţii, precum şi a Regulamentului privind sistemul de înregistrare şi raportare în cazul apariţiei de incidente şi reacţii adverse severe legate de colecta şi administrarea de sânge şi de componente sanguine umane;

2. Administrarea de sânge se va face strict în conformitate cu legislaţia în vigoare;

Au fost sancţionate persoanele responsabile, conform HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice.