Planuri pentru educatiePremierul Sorin Grindeanu a discutat despre infrastructura unitatilor de invatamant si proiectul unei noi legi a educatei cu ocazia unei vizite de lucru pe care a facut-o marti la Ministerul Educaţiei.

Grindeanu a declarat că exista 2.000 de şcoli în prezent care nu au autorizaţie de funcţionare, iar prioritatea zero este ca acestea sa fie reablitate incepand cu acest an cu banii prevăzuţi la Ministerul Dezvoltării.

Şeful Executivului a vorbit cu ministrul de resort, Pavel Năstase şi despre creşterea salarială a personalului nedidactic, dar detalii pe marginea acestui subiect vor fi stabilite dupa ce se va discuta cu miniştrii Muncii, de Finanţe şi sindicatele din sistem. Sorin Grindeanu a punctat faptul că parlamentul a acordat măriri salariale cu 15% pentru personalul didactic, cresteri care nu s-au aplicat şi la personalul nedidactic.

”Este vorba de personalul nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar. Şi ei trebuie să primească acea creștere de 15%. Asta se va regelmenta în urma unei discuții de mâine (n.r. miercuri) împreună și cu sindicatele, la Guvern”, a spus ministrul.

„Această majorare este în limita bugetului, aproximativ 90 de milioane de lei anual, începând cu data de 1 martie, dar trebuie să avem în vedere că se pregăteşte Legea salarizării unitare. Este nevoie de o discuţie şi cu Ministerul de Finanţe, Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei”, a spus Pavel Năstase.

Pavel Năstase s-a declarat de acord cu întocmirea unei noi legi a educaţiei, pe motiv că actul normativ în vigoare nu se aplică. Proiectul unei legi noi a educaţiei s-a aflat deja în discuţie în Comisia de învăţământ a Senatului şi pentru realizarea ei, potrivit ministrului educatiei, se va face o consultare inclusiv cu Consiliului Părinţilor, al elevilor şi reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare judeţene.