Doua pasari gasite moarte in Parcul Tineretului, confirmate cu gripa aviaraDouă păsări care au fost gasite moarte in Parcul Tineretului din Capitală au fost depistate cu gripă aviară, cadavrele animalelor fiind incinerate conform procedurii, a anuntat Primăria Municipiului Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al PMB, in data de 15 februarie reprezentantii ALPAB au  gasit doua pasari decedate in Parcul Tineretului, si, conform procedurii, au   sesizat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor – Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti, iar specialistii ANSVSA au prelevat probele necesare.

Ulterior, in data de 20 februarie, ALPAB a fost instiintata ca rezultatul a fost pozitiv pentru influenta aviara la pasari salbatice. Pe cale de consecinta, conform responsabilitatilor, ALPAB a incinerat cadavrele celor doua pasari.

Administratia Lacuri Parcuri si Agrement (ALPAB) institutie subordonata Municipalitatii, supravegheaza in continuare populatiile de pasari salbatice din parcurile si de pe lacurile pe care le administreaza si va notifica autoritatile competente in cazul pasarilor descoperite moarte.

Potrivit medicilor, desi nu exista un risc imediat de transmitere la om, autoritatile trebuie sa ia toate masurile care se impun conform legislatiei internationale, pentru a impiedica aparitia unui virus gripal recombinat (adica virus gripal aviar+virus gripal uman) care ar putea afecta populatia umana.

In România 12 focare de gripă aviară la păsări domestice în şase judeţe, respectiv Tulcea, Prahova, Bacău, Braşov, Mureş şi Constanţa.