Un sfert dintre femeile care au nascut nu au fost niciodată la medicnPreşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie, Nicolae Suciu, a anuntat vineri, că 22% din femeile care au născut în ultimii ani nu au fost consultate de niciun medic pe perioada sarcinii, motiv pentru care se doreşte reînfiinţarea meseriei de moaşă.

,,La un număr, în ultimii doi ani, de aproximativ 185.000 de naşteri, aproape 41.000 de mame au născut fără să se fi luat în evidenţă niciodată, adică aproximativ 22% dintre femeile care au adus pe lume un copil, deci nu au făcut nicio analiză, nu au trecut pe la niciun cabinet medical, nimeni nu le-a putut întinde o mână de ajutor. De aceea, este extrem de important să reînfiinţăm această meserie, a moaşelor. “, a declarat medicul Nicolae Suciu, citat de Mediafax.ro.

La nivelul Ministerului Sănătăţii ve funcţiona, începând cu această săptămână, un grup de lucru care va analiza ce modificări trebuie făcute în actuala legislaţie pentru a reînvia meseria de moaşă, totodată urmând să elaboreze un ghid pentru medicii de familie şi viitoarele moaşe, prin care să se stabilească foarte clar modul în care vor acţiona pentru a sprijini femeile însărcinate din comunităţile defavorizate, care nu îşi permit să se deplaseze pe distanţe lungi pentru a fi consultate de un specialist obstretician. Prin implicarea moaşelor în acţiuni de informare şi consultare a femeilor însărcinate, autorităţile îşi propun scăderea ratei mortalităţii în rândul nou-născuţilor, care, în ţara noastră este cea mai mare din Uniunea Europeană.

 

În acest moment, în România au fost certificate aproximativ 1.000 de moaşe, dintre care numai 590 activează. Autorităţile îşi propun ca în aproximativ 5 ani să crească de 20 de ori numărul moaşelor, astfel încât în ţara noastră să ajungă să activeze câte o moaşă la fiecare cabinet de medicină de familie.