Spectacol de burtici, mamici si tatici la Scoala Parintilor ResponsabiliNaste Natural (www.nastenatural.ro), un proiect care incurajeaza viitoarele mame sa se informeze despre nasterea naturala, a organizat in aceasta toamna cel mai mare seminar gratuit pentru viitori parinti. Scoala Parintilor Responsabili s-a desfasurat pe 21 octombrie 2016, intre orele 14.00-20.00, la Crown Cismigiu Bucuresti, si a beneficiat de sfaturi oferite de cel mai bine pregatiti specialisti in domeniu.

Pe 21 octombrie 2016 s-au deschis portile primului eveniment gratuit dedicat viitorilor parinti din cadrul proiectului Scoala Parintilor Responsabili organizat de echipa Naste Natural. Crown Cismigiu a gazduit 151 de participanti, dintre care 108 de femei insarcinate si 43 de viitori tatici.

“Numarul impresionant de tineri viitori parinti care au participat la acest seminar, a demonstrat ca exista o tendinta clara catre informare corecta, si ca exista deja o noua generatie de parinti care devine majoritara si care isi va creste copiii cu multa responsabilitate. Nu pot decât sa ma bucur, pentru ca dorinta noastra, a echipei Naste Natural este sa reusim, prin informare corecta si prin sustinerea viitoarelor mame, sa depasim perceptia româneasca ce vede nasterea ca pe un act medical. Ne dorim sa aducem schimbari importante, incet, dar sigur, si vom reusi numai inconjurati si sustinuti de parinti precum cei prezenti aici, interesati de informatie si de drepturile lor si ale copiilor lor.“ Gabriela Paladi, project manager Naste Natural.

Scoala Parintilor Responsabili l-a avut ca moderator pe Dan Cruceru, Taticool.eu, care a adus savoare evenimentului prin replici amuzante si insertii personale din viata sa de tata. Evenimentul a fost deschis de Vania Limban, una dintre cele mai cunoscute moase din România care a povestit nu numai despre tehnicile pentru o nastere usoara, dar si despre cum poate viitorul tata sa sustina mama in timpul nasterii.

Parintii au descoperit o metoda relativ noua in România, de anestezie la nastere, analgezia inhalatorie, despre care au povestit dr. Andrei Voichitoiu, dar si Vasile Tudor, Gas Therapy Manager Linde Gaz România:  “Este al treilea an de când analgezia inhalatorie se afla in România in din ce in ce mai multe spitale. Gazul se poate administra de la primele contractii, efectele adverse sunt minime, reversive si dispar imediat de la intreruperea administrarii. Gazul nu este metabolizat de organism, din acest motiv nu are efecte adverse care sa afecteze bebelusul.”

Au urmat apoi specialisti care au oferit viitorilor parinti informatii utile, atât despre nastere, cât si despre alaptare si prima luna de ingrijire a bebelusului. Au mai luat cuvântul Ana Maita, vicepresedinte SAMAS, președinte Mame pentru Mame, care a povestit despre experienta ei la cele doua nasteri naturale acasa, dr. Marius Romila, care a pus in contrast nasterea naturala cu operatia de cezariana, dr. Gheorghita Sardescu, sefa sectiei de neonatologie la spitalul Sf. Pantelimon, care a oferit informatii despre ingrijirea nou-nascututlui, Mihaela Drilea, care a oferit sfaturi despre alaptare, dr. Simona Carniciu care a distrus mituri cu privire la alimentatia gravidei si a mamei care alapteaza si, nu in ultimul rând, Mirela Horumba, care a abordat partea psihologica a sarcinii, a nasterii si a perioadei de dupa nastere, cu sfaturi utile atât pentru mamici, cât si pentru tatici.

“Nu am vazut niciodata atât de multe gravide la un loc si atât de multi viitori tatici care sa le sustina. Am venit aici sa crestem impreuna parinti responsabili si iata ca putem face asta. Nimic nu ajuta mai mult o mama, ca atunci când are nevoie sa fie inteleasa, partenerul ei sa fie acolo special pentru ea. Este important ca fiecare etapa, sarcina, nasterea, bebelusul, sa fie o munca de echipa. Mamicile trebuie sa dea voie partenerilor sa se implice. Ma bucur sa vad ca exista astfel de proiecte si ca interesul pentru ele este atât de mare.“, declara Mirela Horumba.

Mai multe informatii si detalii despre Scoala Parintilor Responsabili se gasesc pe pagina evenimentului:
http://www.nastenatural.ro/scoalaparintilor/

Fotografii de la eveniment:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1140591875976726.1073741830.764160460286538&type=1&l=74d791994e

Prezentarea video a evenimentului: https://www.youtube.com/watch?v=B19oMeCx3O8

Discursurile specialistilor se gasesc aici: https://www.youtube.com/watch?v=B19oMeCx3O8&list=PLWa_p4gRwWwBgcTTf_xHrSJqv2ML_px9V