Autoritatile au simulat interventii de urgenta in cazul unui seism de 7 grade pe scara Richter la Bucuresti si IasiMinisterul Afacerilor Interne a organizat marti un exercițiu de alarmare a structurilor pentru situații de urgență din București și județul Iași. Potrivit scenariului exercițiului „Seism 2016”, în marti dimineață, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter, care a afectat orașele București și Iași. Unitățile ISU din toată țara au fost alertate și au trecut la planul ROȘU de intervenție, ceea ce înseamnă că tot personalul trebuie să se prezinte la unitate, iar cei din județele neafectate trebuie să ajungă la București și Iași, scrie Promptmedia.ro

Au fost alertate serviciile de ambulanță pentru înlocuirea echipajelor SMURD, iar poliția, jandarmii și aviația MAI au fost mobilizate în sprijinul ISU.

Scenariul prevede inclusiv alertarea Statului Major General al MApN pentru oferirea de sprijin în caz de nevoie.

Exercițiul “Seism 2016” a fost coordonat de DSU și verifică capacității de reacție și de intervenție a structurilor pentru situații de urgență, timpii de reacție, respectarea procedurilor de coordonare și identificarea eventualelor deficiențe.

În cadrul acestui exercițiu au fost simulate inclusiv solicitările către alte state care pot interveni și oferi sprijin în caz de dezastru. Exercițiul nu a inclus partea de comunicare publică, care presupune colaborarea cu presa pentru informarea și spijinirea populației afectate, deși într-o situație reală aceasta este una din componentele intervenției.