O fetita de 4 ani vorbeste sase limbi straineO înregistrare video cu o fetiță de 4 ani din Rusia care vorbește șase limbi străine a devenit virală pe internet.

Bella Devyatkina a apărut în această lună la emisiunea ”Amazing People”, unde a răspuns la câteva întrebări și a interpretat diferite cântece, totul în șase limbi străine, trezind interesul celor din sală și al utilizatorilor online care au văzut înregistrarea postată în mediul online.

Mama fetiței, Yulia Devyatkina, a declarat că fetița sa nu este un copil minune, însă investește timp și efort în dezvoltarea ei. ”Nu orice copil trebuie să vorbească șase limbi străine, însă orice copil se poate descurca în două sau trei limbi străine”, a spus mama fetiței.

Părinții fetiței susțin că fetița lor nu va folosi toate cele șase limbi străine în viața de zi cu zi. ”Când va începe școala, ne vom concentra pe engleză, franceză și chineză”, a mai spus Yulia Devyatkina, adăugând că Bella are aceleași cunoștințe pe care orice copil de 4 ani trebuie să le aibă, însă ea se poate exprima în diferite limbi străine.

Mama fetiței predă de șapte ani limba engleză pentru copii, iar tatăl său lucrează la Radio Research and Development Institute din Moscova. Cei doi părinți au vrut ca Bella să se exprime în engleză ca un vorbitor nativ, învățând-o de la început alternativ cuvinte în rusă și în engleză. La vârsta de 10 luni părinții au introdus în educația fetiței limba franceză folosind un joc cu imagini. Astfel, la 3 ani Bella știa să se exprime în propoziții scurte și să citească în trei limbi diferite. Cu puțin înainte de împlinirea vârstei de 3 ani, părinții au introdus cuvinte din limba chineză. La 3 ani și 2 luni fetița a arătat o înclinație pentru învățarea limbii spaniole și a limbii germane, dar și pentru dans și vioară. Ulterior părinții au adăugat elemente de limba arabă.

Metodele părinților fetiței se bazează pe jocuri specifice vârstei, organizării de excursii tematice și întâlniri cu mai mulți copii care au vârste apropiate cu Bella, dar la aceste evenimente sunt invitați să participe și vorbitori nativi de limbi străine. Bella participă la un club de teatru în limba engleză, studiază pictura în limb franceză, frecventează lecții de dans în limba spaniolă și face patinaj cu un vorbitor nativ de germană. Părinții organizează cursuri comune cu prietenii fetiței pentru a crea un mediu multicultural.

Oamenii de știință consideră că abilitatea de a vorbi diferite limbi străine și de a trece cu ușurință de la o limbă la alta depinde de interacțiunea diferitelor zone ale creierului. Aceste zone sunt activate de caracteristicile fonetice ale limbii respective, de sistemul gramatical, de imagistică și chiar de tonalitate. ”Fiecare nouă experiență este reflectată la nivelul creierului de apariția unor noi conexiuni neuronale”, a declarat psihologul Tatyana Dyachenko.

”Multilingvismul are un efect pozitiv asupra dezvoltării generale a copilului, cu toate că ar putea cauza o întârziere în dezvoltarea vorbirii într-o fază incipientă în comparație cu acei copii care cresc cu o singură limbă străină”, a declarat Kira Ivanova, expert la Institutul de studii lingvistice din cadrul Academiei ruse de științe.