Retetele pot fi eliberate si offline atunci cand pica sistemul cardului de sanatateMinistrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, miercuri, la finalul sedintei Guvernului, ca medicii de familie vor putea transmite documentele necesare offline, in baza unui ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Pentru a fi evitata aparitia de disfunctionalitati in accesul asiguratilor la serviciile medicale, atunci cand se produc intreruperi in functionarea Platformei Informatice din Asigurarile de Sanatate (PIAS), Guvernul a modificat si completat doua acte normative. Este vorba despre HG nr. 206/2015 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2015 si 2016 si despre Anexa 2 la HG nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016-2017.

CITESTE SI: 

Noi reguli pentru inregistrarea nasterii copilului

Noi reguli pentru comercializarea painii si a produselor de panificatie si patiserie obtinute din produse congelate

Precizarile Ministerului Educatiei si ale Ministerului Muncii cu privire la educatia si incluziunea copiilor cu nevoi speciale

Caragiale poposeste in Parcul Izvor

Copiii sub un an ar trebui sa doarma in camera parintilor

 

Potrivit masurilor aprobate de Executiv, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) constata si comunica, prin publicarea pe site-ul propriu, intreruperile in functionarea PIAS. In astfel de cazuri: serviciile si dispozitivele medicale, inclusiv cele din cadrul programelor nationale de sanatate curative, se acorda offline; furnizorii de medicamente elibereaza in sistem offline medicamentele din prescriptiile medicale online si offline.

 

Anterior, medicamentele puteau fi furnizate de farmacii doar in regim online. Presedintele CNAS emite ordin, pana la termenul de raportare a activitatii lunare prevazut in contract, pentru ziua/zilele in care sunt constatate intreruperi in functionarea PIAS. Ordinul, care se publica pe site-ul CNAS, cuprinde conditiile de transmitere in PIAS a serviciilor acordate offline si conditiile de validare a acestora, in cazul imposibilitatii de a utiliza online sistemul national al cardului de asigurari sociale de sanatate, parte componenta a PIAS, ca urmare a intreruperii functionarii acestei platforme.

De asemenea, se prelungeste cu 3 luni valabilitatea HG 206/2015, respectiv pana la 31 martie 2017, pentru a se asigura continuitatea accesului la servicii medicale inclusiv in ceea ce priveste eliberarea medicamentelor si materialelor sanitare specifice asigurate bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate.