Atentie! Gripa si infectiile dentare netratate pot provoca reumatism

Termenul de ”reumatism” cuprinde afecțiuni și simptome având cauze dintre cele mai diverse – printre care și infecțiile bacteriene, virale, sau parazitare -, la nivelul încheieturilor și coloanei vertebrale. Cu alte cuvinte, o artrită poate avea drept cauză un abces dentar neglijat, sau o gripă, susține directorul medical al Bio Ortoclinic dr. Iulia Belc, medic primar medicină fizică și recuperare medicală.

Cum îți dai seama că ai reumatism?

Persoanele care suferă de reumatism au dureri intense și pulsatile în zona articulațiilor, a tendoanelor și a mușchilor din imediata vecinătate a părților afectate. ”Durerile sunt, de multe ori migratoare, putând trece de la o articulație la alta. În majoritatea cazurilor, acestea se manifestă dimineața, printr-o așa-numită senzație de înțepenire, redoare. În cazurile mai avansate pot apărea limitări ale mobilității, deformarea articulațiilor și senzația de oboseală”, explică dr. Iulia Belc, directorul medical al celei mai mari clinici de vertebrologie din România.

Artrita, o afecțiune tot mai frecventă

Artrita provoacă inflamația articulațiilor în formă acută sau cronică.
”În cazurile acute, aceasta se poate manifesta ca urmare a unei infecții bacteriene. Agenții patogeni ajung în articulații ca urmare a unei leziuni externe și prin sânge, declanșând inflamații. O afecțiune cronică legată de inflamația articulațiilor este artrita reumatoidă, provocată de o afecțiune autoimună, sau spondilartropatiile seronegative”, afirmă specialistul Bio Ortoclinic.

Simptome:  În ambele cazuri, pacientul are dureri medii sau severe care pot fi persistente, profunde sau ascuțite. În artritele acute, inflamatorii, infecțioase sau metabolice articulațiile se măresc, se înroșesc și ard, fiind posibil ca acestea să își piardă din mobilitate sau să ajungă chiar în poziții anormale. Neglijarea acestor simptome poate conduce la anchiloze.

Artroza, favorizată de suprasolicitare

Artroza apare în urma uzurii articulațiilor, ca urmare a suprasolicitării (după un sport de performanță, din cauza kilogramelor în plus, a unor accidente sau afecțiuni inflamatorii ori a artritei reumatoide, spre exemplu), dar și în mod natural, din cauza îmbătrânirii. ”Procesul de uzură se manifestă în special la nivelul cartilajului articular, care nu dispune de o rețea proprie de vase de sânge, ci are un lubrifiant pe baza căruia funcționează. În cazurile de artroză nu se face alimentarea cu acest lubrifiant și starea cartilajului se înrăutățește, se subțiază, se degradează și se fragmentează”, susține specialistul în recuperare medicală.

Simptome: Durerile apar la nivelul articulațiilor în cazul solicitării sau la efectuarea anumitor mișcări. De asemenea, dimineața se manifestă durerile legate de punerea în mișcare, însă se poate ajunge frecvent la limitarea mobilității, la înțepenire sau la deformare. Aceste simptome sunt legate frecvent și de starea vremii, mai ales la temperaturi scăzute.

Tratament de recuperare, doar sub îndrumarea medicului!

Dacă problemele de mobilitate și durerile nu vă dau pace câteva zile la rând, este necesar să vă adresați medicului, înainte ca articulațiile să fie grav afectate. ”Gimnastica medicală sau alte tipuri de terapii manuale au rolul de a ameliora mobilitatea, troficitatea țesuturilor articulare. Ajută și exercițiile de relaxare, dar și aportul de alimente bogate în Omega 3 ori sporturi precum nordic walking, înot, aqua jogging sau ciclism”, este de părere dr. Iulia Belc. Fizioterapia, decompresiile, mobilizările vertebrale și articulare, dublate de o evaluare corectă și de personalizarea programului terapeutic sunt cele mai bune soluții în astfel de cazuri.

Mai mult, în cazul în care durerile au apărut după o perioadă în care ați stat mai mult expuși la aer rece sau în încăperi reci, trebuie să vă protejați mai bine de frig!

”Pe termen lung, asigurați-vă că nu aveți focare de infecții și respectați indicațiile de igienă și protejare a articulațiilor! De exemplu, nu ridicați obiecte foarte grele, înainte de a face efort fizic încălziți-vă în mod corespunzător și faceți pauze atunci când efectuați activități fizice solicitante!”, a conchis dr. Iulia Belc.