Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem HematopoieticeRegistrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) sarbatoreste sâmbătă 17 septembrie Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.

Copii și părinți au dat startul campaniei “Donează o șansă la viață!” și s-au înscris în competiție pentru mișcare și sănătate. Alătură-te și tu caravanei și vino în Parcul Drumul Taberei mâine la ora 12, unde într-o atmosferă specială, plină de veselie și energie.

Ziua mondială a donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice este sărbătorită în întreaga lume de peste 50 de Registre. Cu acestă ocazie, ministrul sănătății, Vlad Voiculescu și ambasadorii Registrului vor transmite mesaje de mulțumire donatorilor voluntari din lumea întreagă care au salvat mii de vieți precum și tuturor celor care doresc să devină donatori voluntari.

”Găsirea unui frate/soră de sânge care să fie perechea unui pacient care are nevoie de transplant de celule stem hematopoietice este ca găsirea unui ac în carul cu fân. Cei diagnosticați cu o boală gravă de sânge au nevoie de un transplant de celule stem, cât mai curând posibil. Până în prezent 112 români care sufereau de boli grave de sânge au fost transplantați cu celule stem hematopoietice de la donatori voluntari neînrudiți, în centrele de transplant medular din București, Timișoara și Târgu Mureș. Alti zeci de bolnavi așteaptă ca un donator să fie perechea lui și să-i dea a o nouă șansă la viață. Pentru jumătate din pacienții români nu există donator pereche niciunde în lume. Găsirea unui donator pereche este o cursă contracronometru, iar șansa lor de a găsi un donator este construirea Registrului cu donatorii voluntari înscriși în România. Mulțumim celor care au donat și-au dat viață mai departe!” a spus dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul RNDVCSH.

Toata lumea este invitata sa participe la activitățile sportive în aer liber și să se alăture caravanei “Donează o șansă la viață!”. Cei care doresc se pot înscrie pe loc în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice și dacă într-o zi au șansa ca să fie perechea unui bolnav cu cancer de sânge, pot salva o viață!

În București caravana Donează o șansă la viață va fi prezentă în zilnic între orele 15:00 și 22:00, în parcurile: Drumul Taberei (în perioada 17-20 septembrie) și Alexandru Ioan Cuza (în perioada 21-25 septembrie). În zona de la intrarea principală în Parcul Drumul Taberei și în zona ”la platani” în parcul Alexandru Ioan Cuza, vor fi amplasate corturi publicitare și centrul mobil de donare, un autocar dotat cu echipamentele medicale necesare pentru recoltarea probelor de sânge, iar persoanele care doresc să se înscrie ca donatori vor putea fi testate pe loc și vor afla gratuit ce grupă de sânge și ce tip de Rh au.