Analizele medicale nu sunt necesare pentru înscrierea copiilor la grădiniță sau școală

Singurele documente necesare la înscrierea copiilor la grădiniță sau școală sunt adeverința medicală de la medicul de familie și avizul epidemiologic, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii. Analize suplimentare pot fi cerute de medicul de familie doar în cazul în care există simptome de boală infecțioasă la copil.

Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au stabilit anul trecut printr-un ordin comun documentele medicale necesare la înscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de învățământ în România. Aceste documente nu prevăd rubrici pentru rezultatele analizelor medicale.

Ministerul Sănătății dorește ca publicul – în special parinții – să fie informat asupra unor elemente esențiale pe care ar trebui să le cunoască pentru a lua decizii și a acționa în mod responsabil pentru sănătatea copiilor lor:

·         Prezența nazala și/sau faringiană a stafilococilor sau pneumococilor este frecventă și nu reprezintă în sine un pericol pentru sănătatea copilului. Cu alte cuvinte, nu necesită un tratament antibiotic.

·         Testele/analizele medicale pentru grădiniță nu sunt solicitate în mod expres prin niciun document oficial sau act normativ. Ele nu au valoare epidemiologică, adica nu pot fi interpretate așa încât să dea indicații asupra unui pericol real la care sunt expuși ceilalți membri ai comunității școlare în care intră respectivul copil.

·         Efectuarea acestor teste/analize, interpretate în mod superficial, deschide posibilitatea unui abuz – administrarea de antibiotice fără ca aceasta să fie cu adevărat necesară. Consecințele sunt nefaste: perturbarea florei microbiene normale a copilului care primește antibiotic, respectiv selectarea de germeni rezistenți la antibiotice ce pot fi ulterior transmiși mai departe în comunitate.

Ministerul Sanatatii încurajează instituțiile din domeniul sanitar, unitățile școlare și medicale să informeze corect populația despre lipsa beneficiilor unor asemenea testări. La fel de important este să nu încurajeze folosirea antibioticelor pentru „eradicarea” unor germeni care există în organism în mod normal.