Ministerul Educatiei anunta ce masuri a luat pentru buna desfasurare a examenelor nationaleMinistrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, secretarul de stat Monica Cristina Anisie şi reprezentanţi ai MENCS şi ai Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) au susţinut vineri, 1 iulie, o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali şi reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene care, conform metodologiei de examen, fac parte din comisiile judeţene pentru Evaluare Naţională şi Bacalaureat.

Subiectele discutate au vizat organizarea procesului de depunere şi evaluare a contestaţiilor la probele susţinute de elevii clasei a VIII-a, precum şi desfăşurarea probelor scrise din sesiunea iunie-iulie 2016 a examenului de Bacalaureat, care încep luni, 3 iulie, cu testul de Limba şi literatura română.

Referitor la Evaluarea Naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a, cei doi demnitari au subliniat necesitatea respectării, de toate cele 17 centre regionale de evaluare, a termenelor prevăzute de metodologie în materie de preluare şi gestionare a lucrărilor contestate.

În ceea ce priveşte examenul de Bacalaureat, conducerea ministerului a solicitat comisiilor judeţene să ia toate măsurile impuse de metodologie, astfel încât toate centrele în care vor fi susţinute probele să fie pregătite pentru a primi candidaţi în cele mai bune condiţii.

Nu în ultimul rând, s-a pus accentul pe măsurile de transmitere a subiectelor de la CNEE către centrele de examen, corectitudinea supravegherii în centre, inclusiv prin sistemele video, precum şi pe prevenirea oricăror disfuncţionalităţi în organizarea şi defăşurarea Bacalaureatului.

„Am transmis tuturor celor implicaţi în organizarea şi desfăşurarea acestor examene să depună toate eforturile pentru a asigura condiţii optime pentru elevii care susţin Bacalaureatul. Este esenţial ca elevii să beneficieze de un mediu propice şi corect în care să-şi pună în valoare cunoştinţele. Accentul trebuie să cadă pe responsabilizarea tuturor celor implicaţi, începând cu comisia naţională şi comisiile judeţene şi terminând cu personalul din centrele de examen şi evaluare”, a declarat ministrul Adrian Curaj.

În acest sens, Ministerul Educaţiei va organiza duminică, 2 iulie, o nouă videoconferinţă la care vor fi prezenţi membrii comisiilor judeţene de Bacalaureat şi cadrele didactice propuse să ocupe funcţiile de preşedinte în centrele de examen şi centrele zonale de evaluare. Cu acelaşi prilej, în concordanţă cu prevederile metodologiei, vor fi desemnaţi prin extragere aleatorie profesorii din învăţământul preuniversitar care vor activa ca preşedinţi ai comisiilor, în centrele în care aceste posturi nu au fost ocupate de cadre didactice din învăţământul superior. „Pentru prima dată Ministerul Educaţiei organizează această instruire cu preşedinţii comisiilor. Le vom explica în detaliu atribuţiile şi responsabilităţile, precum şi rolul important pe care îl îndeplinesc în organizarea şi desfăşurarea examenului la standarde înalte de corectitudine şi exigenţă”, a declarat secretarul de stat Monica Anisie.

În vederea dimensionării eficiente a resursei umane care va participa la evaluare, secretarul de stat Monica Anisie a comunicat numărul estimativ de lucrări ce va reveni fiecărui centru zonal de evaluare în funcţie de judeţele arondate, probă şi discipline. Conducerea Ministerului Educaţiei solicită responsabilitate, corectitudine şi exigenţă din partea tuturor celor implicaţi în organizarea şi desfăşurarea examenului de Bacalaureat.