10 sfaturi de vacanta, anti dureri de spate Durerile de spate, indiferent de cauză,  tind să ne reducă activitatea, mobilitatea și disponibilitatea pentru deplasări, chiar și în concediu.

Dr. Iulia Belc, directorul medical al Bio Ortoclinic, oferă 10 sfaturi numai bune de pus în bagaj pentru ca persoanele care au probleme la coloana cervicală, dorsală sau lombară să aibă o vacanță liniștită.

1 – Alegeți genți și valize ușoare, eventual pe roți, și fiți atenți la scoaterea lor din portbagaj! Când faceți acest lucru depărtați picioarele la nivelul umerilor, îndoiți ușor genunchii și din această poziție scoateți bagajele. Evitați să le ridicați, de exemplu, la urcarea pe scări, și încercați să folosiți pantele și lifturile.

2 – Țineți cont de poziția scaunului în mașină sau în avion! Spătarul trebuie să fie drept, iar în cazul drumurilor lungi, perioadele de relaxare trebuie alternate cu mișcări de pedalare și de rotație ale picioarelor. Dacă nu sunteți șofer și suferiți de dureri cervicale, folosiți un colar de suport cervical.

3 – Odată ajunși la destinație, verificați salteaua și pernele din cameră, pentru că e bine să evitați saltelele și pernele prea moi.

4 – Dacă este o zonă montană evitați plimbările lungi în pantă. Apariția durerii este un semn că trebuie să vă opriți, așa că așezați-vă până la dispariția puseului.

5 – Încălțămintea comodă, cu talpă  elastică, cu susținător al bolții platare și amprente anatomice pentru degete și călcâi, ar fi alegerea optimă pentru plimbările lungi de vacanță.

6 – Dacă aveți în plan o vacanță la mare, evitați expunerea la soare în jurul prânzului, când intensitatea radiațiilor solare este maximă. Utilizați cremă de protecție solară odată cu instalarea pe plajă, dar și după fiecare baie în mare sau piscină, duș, sau transpirație abundență. Persoanele cu dureri lombare trebuie să evite mersul desculț pe nisipul uscat. Folosiți sandale de plajă, de preferat cu talpă cu amprente anatomice pentru degete și călcâi și susținător de boltă plantară. Mersul desculț pe terenul neregulat, așa cum este suprafața de nisip uscat, este suprasolicitant pentru coloana lombară, generând forțe de forfecare, cu stres semnificativ asupra discului intervertebral.

7 – Și alegerea șezlongului este extrem de importantă! Capul acestuia trebuie ridicat la 35 de grade, iar sub genunchi trebuie pus cu prosop făcut sul. În poziția ventrală, culcat pe burtă, se recomandă plasarea aceluiași prosop facut sul, sub abdomen. Și în această situație trebuie evitate pozițiile monotone. Aceasta înseamnă că la intervale scurte trebuie schimbată poziția, iar o plimbare pe malul mării, pe nisipul ud, acolo unde valurile se sparg la nivelul gleznelor sau gambelor este o bună metodă de a ne activa circulația periferică și de a întării musculatura picioarelor.

8 – Înotul este indicat, în special stilul bras. Atenție, nu se recomandă stilul fluture și nici înaintarea contra valurilor mari, pentru că orice mișcare de hiperextensie lombară poate fi cauzatoare de durere.

9 – Dacă mergeți în stațiuni cu izvoare termale, ape sărate și nămol, încercați să profitați la maximum de beneficiile acestora. Onctiunile cu nămol pe spate sau/și la nivelul altor articulații afectate sunt benefice pentru calmarea durerilor articulare. În plus, făcând aceste aplicații într-o formulă alternantă cald-rece, plajă-nămol-apă, veți stimula sistemul de termoreglare al organismului și îl veți ajuta să se adapteze mai ușor la schimbările bruște de temperatură și climă, iar în astfel de momente să nu mai reacționeze dureros.

10 – Hidratați-vă din plin și evitați băuturile alcoolice pe plajă! Seara puteți dansa, adoptând un stil care să nu vă producă dureri de spate.