cresaRomânii preferă să-şi ţină copiii mici acasă, ceea ce face sa fim pe ultimul loc din Europa la procentul de copii sub trei ani duşi la creşă, conform unor date publicate de Oficiul European de Statistică – Eurostat.

Statistica Eurostat arată că doar 3% din români îşi duc copii sub 3 ani la creşă. Aceste date ne plasează pe ultimul loc în Europa în timp ce în Danemarca, ţara aflată pe primul loc în acest clasament, 70% din copii sub 3 ani sunt trimişi în astfel de structuri formale de îngrijire.

Analiza Eurostat, citată de radio-actualităţi.ro arată că famiile europene fac diverse aranjamente pentru a-şi îngriji copiii sub trei ani. Astfel în timp ce unii preferă să se ocupe singuri de bebeluşi, altii folosesc creşele, iar alţii bunicii sau diverşi membri ai familiei, rude, prieteni sau vechini.

Există şi părinţi care încercă să combine cele două tipuri de îngrijire, formală şi informală.

Studiul publicat arată că în 2014, în România, doar 3% dintre copiii cu vârsta mai mică de trei ani erau îngrijiţi  în structurile formale de îngrijire a copiilor mici, cum sunt creşele.

Nu doar România o duce rău, însă la acest capitol. Dintre cei 15,5 milioane de bebeluşi câţi avea UE, în 2014, doar 28% erau incluşi în structurile formale de îngrijire, iar jumătate din ei erau îngrijiţi de părinţi. Această statistică arată că întreaga Uniune este departe de ţinta asumată la Barcelona, care se ridica la 33%.