5 licee – 5 muzee: O noua generatie de elevi cu acces gratuit la cultura
Joi, 16 iunie 2016, ora 11:00,  la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, vom afla premianţii ediţiei a 9-a a proiectului 5 licee – 5 muzee, program educaţional dedicat elevilor de liceu, prin care se încurajează participarea tinerilor la manifestări culturale. Începând cu luna februarie, elevii din cinci licee din capitală au avut acces gratuit la cinci muzee din Bucureşti, fiind provocaţi la un concurs online de cultură generală.

La ediţia de anul acesta a proiectului 5 licee – 5 muzee au fost implicaţi alţi 250 de elevi din alte 5 licee din Bucureşti: Liceul Teoretic Jean Monnet, Colegiul Tehnic Media, Colegiul Tehnic Miron Nicolescu, Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi şi Colegiul Național Cantemir Vodă.

Cele 5 muzee partenere care i-au provocat pe liceeni la concursul online de cultură generală sunt: Muzeul de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică – Minovici, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa, Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti şi Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I.

Anul acesta s-a alăturat organizatorilor şi Centrul Cultural Palatele Brancoveneşti, care a premiat cei 250 de elevi implicaţi în proiect, prin accesul gratuit la Complexul monumental istoric cultural, turistic şi de agrement Mogoşoaia.

Tinerii au fost antrenaţi şi la un concurs video cu tema 5 motive în 5 minute, prin care au realizat un filmuleţ de promovare a unuia dintre muzeele partenere.

“Săptămâna aceasta, în cadrul evenimentului final, vom afla care au fost cei mai buni elevi la testul de cultură generală şi vom premia cel mai de impact material video realizat de aceştia.  Totuşi,  scopul 5 licee 5 muzee nu este reprezentat de competiţie, ci de motivarea elevilor de a accesa instituţiile de cultură”, spun organizatorii.

5 licee – 5 muzee şi-a propus să declanşeze mai întâi în rândul tinerilor o epidemie socială de vizitare a muzeelor, sub forma unui concurs între cinci licee din capitală. Lansat în anul 2008, proiectul a avut un impact pozitiv şi astfel, organizatorii împreună cu partenerii au fost încurajaţi să continue. Acum, la a noua ediţie, peste 2 200 de liceeni, din 45 de şcoli bucureştene, deja s-au bucurat de oportunităţile oferite de proiect.

Proiectul este o iniţiativă a Fundaţiei ECDL ROMANIA, o instituţie cu caracter educaţional şi cultural, care organizează 5 licee – 5 muze cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti prin Direcţia Cultură, Învăţamânt, Turism şi al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, promovând educaţia completă şi echilibrată a tinerilor din România.