Limbajul cinematografic pe intelesul liceenilor

Filme pentru liceeni la Cinema Elvira PopescuLa final de an școlar, la Filme pentru Liceeni catalogul filmelor bune se inchide cu pelicula ”Louder than Bombs” / ” Înapoi acasă” și lecția despre limbajul cinematografic.

Cel de-al treilea lungmetraj realizat de regizorul Joachim Trier și primul său film în limba engleză are în centru povestea familiei Reed, la câțiva ani după moartea lui Isabelle (Isabelle Hupert), mamă, soție și fotograf de război și impactul acesteia asupra celor doi fii: Conrad (Devin Druid), Jonah (Jesse Eisenberg) și a soțului, Gene (Gabriel Byrne). Cu o structură narativă complexă, filmul prezintă o serie de perspective asupra personajului Isabelle și o serie de ipoteze asupra accidentului care a dus la dispariția sa, liceenii fiind expuși unei opere cinematografice reprezentative pentru îmbinarea planului prezentului, cu cel al trecutului (flashback-urile) și cel posibil dar nu real, care conține visele, închipuirile și procesele mentale ale personajelor.

„Louder than Bombs” este dezarmant de tăcut, în contrast cu titlul omonim al albumului formației The Smiths. Emoțiile ascunse sub forma unor remarci caustice, priviri tăioase și lungi momente de tăcere pot genera un impact mai mare decât o dramă explozivă.” (A.O. Scott pentru New York Times)

De asemenea, filmul acoperă și o arie tematică foarte vastă, la finalul vizionării, elevii sunt invitați să discute cu speakerii Filme pentru liceeni despre importanța comunicării inter-generaționale pornind de la dificultățile pe care le întâmpină personajele din film, despre fotografia de război și manipularea prin imagini, șocul post-traumatic și nu în ultimul rând, influența jocurilor video în viața adolescenților.

În completarea filmului, liceenii vor parcurge o serie de activități și vor deprinde un set de cunoștințe din sfera limbajului cinematografic. ”La fel ca literatura, cinematografia este un mijloc de comunicare și, prin urmare, se folosește de un limbaj specific. Această lecție explorează elementele majore ale acestui limbaj: diversitatea planurilor, mișcările camerei, unghiurile de filmare și montajul. Prin înțelegerea și identificarea acestora putem face primii pași în analizarea unui film, adică putem să ne dăm seama cum funcționează limbajul cinematografic.” (extras din lecția de cinema disponibilă pe www.filmepentruliceeni.ro). Pentru a ilustra aceste concepte, lecția vine la pachet cu o serie de extrase din filme precum: „Psycho” (r. Alfred Hitchcock, 1960), „Cel bun, cel rău și cel urât” (r. Sergio Leone, 1966), „Melancholia” (r. Lars von Trier, 2011), „Victoria” (r. Sebastian Schipper, 2015) sau „Înapoi acasă” (r. Jochim Trier, 2015).

Despre organizatori:

Înființată în 2007, Asociația Culturală Macondo deține o experiență considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar și în distribuția de filme de artă pe piața din România.

Lanterna Magică este un club internațional de cinema pentru copii, fondat în Elveția, cu o existență de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generații în studiul culturii cinematografice și în oferirea de instrumente pentru a înțelege imaginile cu care ei interacționează zi de zi.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.