Cum trebuie ajutati copiii in timpul examenelorDesi calendaristic nu mai este mult pana incepe vacanta de vara, practic a inceput cea mai stresanta si obositoare perioada din viata de elev. Teste, lucrari de control, teze, examene de tot felul…Mii de copii si adolescenti, de toate varstele, invata pe rupte pentru a incheia cu bine anul scolar sau, in cazul multora, pentru a fi admisi la liceu sau la facultate.

Examenele pun probleme pentru multi elevi care, din cauza volumului mare de materie ce trebuie invatata, se simt epuizati si uneori intra in panica. Adesea, stresul este sporit de parintii care, preocupati de rezultate, uita cat de mare este efortul depus de copiii lor si pun o presiune si mai mare pe acestia.

Specialistii atrag atentia ca sansele de reusita la examene depind intr-o foarte mare masura de atitudinea parintilor, de suportul acordat de acestia si de modul in care reusesc sa gestioneze in primul rand emotiile lor si apoi si pe cele ale copiilor.

Sunt numeroase cai prin care va puteti sustine copiii cand invata, dar noi va prezentam o lista cu 10 metode simple prin care puteti incerca sa le oferiti zilnic copiilor ajutorul vostru

O noapte linistita

Ultimul lucru de care are nevoie un copil este sa fie obosit la examen. Odihna este esentiala, chiar daca multi elevi cred ca pot invata in seara de dinainte de examen tot ce nu au acumulat in restul anului. Organizati timpul de invatare al copilului, fiind obligatoriu ca acesta sa adoarma seara devreme. Nu uitati, stresul este alimentat de oboseala!

Micul dejun este obligatoriu

Toata lumea stie cat de important este micul dejun, dar multi sar peste aceasta masa a zilei. Adesea, din cauza comportamentului nostru, al adultilor, si copiii procedeaza la fel. Mai ales inainte de examen, emotiile ii coplesesc si ei sustin ca nu le este foame. Nu cedati si pregati un mic dejun sanatos care sa le ofere energia de care au nevoie pe parcursul zilei.

Incurajarile nu trebuie sa lipseasca

Nimanui, chiar daca vorbim de copii sau de adulti, nu ii place sa traiasca sub presiune. Amintiti-va cum va simteati cand erati la scoala si aveati de dat un examen. Cu siguranta, si copilul vostru se simte la fel…sau poate este si mai speriat. De ace, este important sa il sustineti, sa il incurajati si sa ii repetati ca indiferent ce se intampla sunteti alaturi de el si il iubiti la fel de mult si daca ia o nota mai mica.

Ganditi in perspectiva

Oamenii sunt diferiti si, evident, copiii se manifesta diferit. Cei mici trebuie invatati si ajutati sa isi cunoasca capacitatea de a-si explora cat mai bine abilitatile, si mai ales trebuie facuti sa inteleaga motivul pentru care scoala si examenele sunt importante. Nu uitati  ca examenele sunt necesare, dar sunt si multe alte lucuri in viata care conteaza, iar cei mici trebuie ajutati de parintii lor sa inteleaga motivul alegerilor pe care le fac.

Ajutor administrativ

Este adevarat ca cei mici trebuie sa invete sa se descurce singuri, dar o mana de ajutor nu le strica. Si noi avem nevoie de ajutor, nu-i asa? Altfel nu ar mai exista postul de secretara sau de asistenta? Verificati seara si dimineata impreuna daca in ghiozdan sunt puse toate lucurile necesare pentru examen: creioane, pixuri, stilouri, truse etc. Cumparati intotdeauna rechizite de rezerva. Este uimitor cat de repede se consuma creioasele, gumele sau rezervele de stilou si nu ati vrea sa descoperiti dimineata ca nu aveti toate cele necesare!

Pauzele sunt obligatorii

Cu siguranta, recapitularile sunt esentiale. Dar nimeni nu poate sta ore in sir sa scrie sau sa invete tot felul de texte sau formule. Ajutati-va copiii sa invete si mai ales sa repete, dar obisnuiti-i sa faca periodic cate o pauza pentru a-si “reincarca bateriile”. Lasti-i in timpul pauzelor sa se relaxeze cu activitatile lor preferente, chiar daca nu sunt intotdeauna pe gustul vostru si asta inseamna sa le permiteti sa se joace cateva minute pe computer, de exemplu.

Nutritia este foare importanta

Asigurati-va ca micutii mananca alimente sanatoase in timpul examenelor. Fructele nu trebuie sa lipseasca pentru ca sunt pline de anti-oxidanti si ajuta creierul sa scape de stres. Lamaile improspateaza memoria si sporesc capacitatea de asimilare a materiei. Se recomanda sa se bea dimineata, un pahar de suc de lamiie indulcit cu miere. Afinele sunt, de asemenea, un aliment ideal pentru perioadele cu studiu indelungat. Ele trebuie mincate de mai multe ori pe zi, pentru ca activeaza irigarea cu singe a creierului. Afinele pot fi congelate si folosite in perioadele de examene. O banana pe zi reface rapid energia consumata prin efort intelectual. Morcovii sporesc, de asemenea, capacitatea de memorare. Elevii si studentii, inainte de a invata, pot sa manince o salata de morcovi cruzi cu lamiie si putin ulei. Cu efecte asemanatoare poate fi folosita salata de varza cruda, iar pentru perioadele de concentrare indelungata nucile.

“Trecem prin asta impreuna”

Copiii trebuie sa se obisnuiasca cu stresul examenelor si al competitiilor in general. Ei trebuie invatati ca pe masura ce cresc vor avea de dat tot felul de teste si examene, si nu doar la scoala. Voi sunteti alaturi de ei sa ii sprijiniti si sa ii sustineti sa treaca cu bine prein aceste emotii si sa se obisnuiasca sa le controleze.

Nicaieri nu-i mai bine ca acasa

Atmosfera de casa, de camin, trebuie foarte bine construita in periada examenelor. Dupa o zi de munca si tensiune, cel mic trebuie sa se simta securizat in momentul in care trece pragul casei, in primul rand printr-o atmosfera calma si prietenoasa care sa il ajute sa isi recapete energia consumata in timpul testelor si sa poata sa se concentreze mai departe pe invatat pentru restul lucrarilor.

Citeste si:

Sase medalii pentru Romania la Olimpiada Internationala de Chimie „D. Mendeleev” 2016

Centrul Educational Fecioara Maria

15 mai, noul termen-limita pentru inscrierea in grupurile de lucru care vor elabora programele scolare pentru gimnaziu

Afla totul despre admiterea in invatamantul liceal si in invatamantul profesional de stat