19 APRILIE 2016 (271)Jubile Ballroom a gazduit marti, 19 aprilie, conferinta “Spune DA! Invata cum sa cresti un copil autonom”, eveniment sustinut de Danonino si care i-a avut ca invitati pe Otilia Mantelers – Expert in parenting, Crina Coliban –  Specialist in alaptare, diversificare si copii mofturosi, Dan Cruceru – Blogger de parenting la taticool.eu si Paul Acatrini – Research Manager la Cult Market Research. Conferinta s-a transmis LIVE pe socialmoms.ro si a fost urmarita online de peste 10.000 de parinti.

In deschiderea evenimentului, Paul Acatrini, Research Manager la Cult Market Research, le-a prezentat celor din sala rezultatele ultimului studiu realizat de Danonino legat de perceptia parintilor din Romania asupra notiunii de autonomie in cresterea copiilor.  Care este atitudinea parintilor in cresterea copiilor, care sunt metodele abordate in incurajarea autonomiei copiilor si care este gradul de libertate oferit copiilor, acestea au fost aspectele urmarite de studiul realizat cu participarea a 413 de mamici si tatici.

Studiul arata ca:

  • O treime dintre parintii din Romania nu stiu cu ce sa asocieze termenul de autonomie in educatia copiilor.
  • 8 din 10 parinti pun egalitate intre conceptul de autonomie si increderea de sine a copilului, 7 din 10 declara ca autonomia inseamna protectie si 5 din 10 asociaza cu ideea de control.
  • 7 din 10 parinti declara ca au un copil autonom daca acesta cere sa faca diferite lucruri singur, initiaza si propune activitati de joaca si face singur activitatile care tin de igiena personala.
  • Mamicile din Romania sunt mai permisive decat taticii, lasand mai multe decizii la alegerea copiilor: cu ce sau cu cine se joaca, ce fel de activitati fac impreuna, gustarile pe care le mananca.
  • 4 din 10 parinti ii lasa pe copii sa decida ce gustari mananca.

Dan Cruceru, care a jucat dublu rol – moderator si speaker,  a sustinut autonomia din perspectiva unui „tati cool”, despre numeroasele roluri pe care le are un tata in viata copilului sau, despre cat de important este sa spui DA in momentele potrivite si despre toate beneficiile si distractia care vin odata cu autonomia. Rolul tatalui si al mamei se impletesc perfect iar copilul castiga incredere in sine, dorinta de explorare, curiozitate si, bineinteles, autonomie.

A fost o experienta  extrem de placuta si, totodata, prima mea participare la un eveniment de parenting. Colaborarea cu Otilia si Crina a fost foarte interesanta si am aflat ca oricat de experimentat ai fi ca parinte, ai intotdeauna ceva nou de invatat pentru bine copilului tau. Astept cu nerabdare sa vad ce alte momente interesante ne mai pregatesc prietenii nostri de la Danonino pe tema autonomiei copiilor, care pusa bine in practica duce la crearea unor oameni minunati, asa cum vor fi copiii nostri”, a declarat Dan Cruceru pentru Social Moms.

Otilia Mantelers ne-a vorbit despre autonomie cu multa caldura si exemple din experientele personale, atat din copilaria ei cat si din viata de mama. Am aflat despre dragostea neconditionata pe care copiii nostri trebuie sa o simta indiferent de comportamentul lor si despre respectul pentru nevoile copilului, despre incurajare si despre timpul special pe care este important sa il petrecem cu cei mici. Copiii au nevoie sa auda cel mai entuziast DA de la noi si de prezenta noastra completa in momentele petrecute impreuna.

“Pentru a creste un copil autonom, el are nevoie de la parinte de trei ingrediente importante: dragostea neconditionata, respect pentru etapele lui de dezvoltare (ceea ce implica si crearea unui mediu de invatare propice) si multa incurajare in eforturile lui de a intelege si a explora lumea”, a declarat Otilia Mantelers in cadrul conferintei.

Otilia ne indeamna sa ne jucam cu cei mici, jocul fiind un mijloc de vindecare si comunicare pentru ei. Iar in joc nu exista reguli, totul este permis si  este important sa spune DA felului in care copilul regizeaza jocul.

A urmat momentul Crinei Coliban care a abordat tema autonomiei din perspectiva felului in care ii hranim pe copii. Atitudinea parintilor fata de mancare este cea care ii influenteaza crucial pe copii. Ei nu se nasc mofturosi, ci devin mofturosi din cauza lipsei de autonomie pe care o au in relatia cu mancarea. De aceea, Crina ne sfatuieste sa le lasam copiilor libertatea de a alege ce, cand, cat, cum si unde mananca. Mesele nu inseamna doar hrana ci momente placute petrecute in prezenta membrilor familiei care se simt bine impreuna.

,,Sa le spui DA copiilor e ca si cum ti-ai face rugaciunea: simti ca faci bine, ca esti auzit si ca faptele bune iti vor fi rasplatite. Pentru ca si noi ne simtim tare bine sa spunem DA si mai ales sa ni se spuna DA atunci cand avem nevoie de sustinere sau de protectie. Autonomia copilului ar trebui sa existe inclusiv in raport cu mancarea. Copilul ar trebui, ca orice adult, sa poata manca ce, cand, unde, cum si cat vrea el, nu mama. De exemplu, cand vine vorba de gustari recomand sa ii oferim cateva optiuni din care sa aleaga singur ce ii place.”

Conferinta  „Spune Da! Invata cum sa cresti un copil autonom” a fost realizat cu sprijinul Danonino, venind in completarea programului  companiei  – „Spune Da!” ce urmareste incurajarea autonomiei copiilor. Danonino ii indruma pe parinti sa spuna Da, sa le dea voie celor mici sa incerce, sa exploreze si sa reuseasca prin propriile forte in mici proiecte personale: sa se imbrace singuri, sa isi decoreze camera, sa gateasca, sa picteze si sa aleaga ceea ce le place, in general.

Parteneri media: desprecopii.com, qbebe.ro, permisdeparinte.ro, sfatulmamicilor.ro,  gokid.ro, kidsnews.ro, mamica.ro, mamicamea.ro, meseriadeparinte.ro, cristinaotel.ro, ruxandraluca.ro, ralucaloteanu.ro, blogintandem.ro.

Evenimentul a fost transmis LIVE, iar inregistrarea va fi disponibila atat pe socialmoms.ro cat si in pagina dedicata evenimentul din desprecopii.com.