CinEd Romania lanseaza o platforma online de educatie cinematograficaPlatforma CinEd va fi lansata oficial in Romania vineri, 8 aprilie, printr-o conferinta de presa ce va avea loc la Institutul Francez din Bucuresti (sala Elvira Popesu) incepand cu ora 11:30, in cadrul Festivalului International de Film NexT.

La conferinta de presa, la care sunt invitati nu doar jurnalistii, ci si cadrele didactice interesate de proiect, vor fi prezente Léna Rouxel (Coordonatoare a proiectului CinEd din partea Institutului Francez din Paris) si Agnès Nordmann (Coordonatoare a departamentului de cinema din cadrul Institutului Francez din Paris). Vor fi prezentate obiectivele CinEd, utilitatea platformei, materialele pedagogice si catalogul de filme la care profesorii si elevii vor avea acces anul acesta.

Conferinta de presa se continua cu o invitatie la dialog, in cadrul unei mese rotunde, la sala de cinema Elvira Popescu (12:30 – 14:30). Tema intalnirii: importanta educatiei cinematografice in scoli. Se va discuta despre necesitatea si beneficiile educatiei audiovizuale pentru elevi, despre obstacolele care exista in a facilita accesul la aceasta, dar si despre solutiile existente.

La aceasta intalnire sunt asteptati sa participe reprezentanti ai Ministerului Culturii, Ministerului Educatiei, Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, profesori si elevi care au luat deja parte la programe de educatie cinematografica similare.

Tot in cursul lunii aprilie, vor avea loc sesiuni de formare pentru cadrele didactice doritoare sa ia parte la proiectul CinEd si sa organizeze proiectii pentru elevi.

Inscrierile pentru sesiunile de formare se pot face pana la sfarsitul lunii martie, pe adresele de mail cined.macondo@gmail.com (pentru invatamantul primar) si cined@nexproject.ro. (pentru gimnaziu si liceu).

Participarea la sesiunile de formare este GRATUITA. Fiecare sesiune va dura aproximativ 2 ore si va include, pe langa prezentarea proiectului si a modului in care pot fi folosite platforma si materialele pedagogice, o analiza a filmelor CinEd, urmata de discutii sub indrumarea unui critic de film.

Va reamintim ca CinEd – European Education for Youth este o initiativa ambitioasa de cooperare europeana, care aduce laolalta organizatii culturale din Franta, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Ceha si Romania. Primele 10 orase din Romania care vor beneficia de programele proiectului sunt Bucuresti, Alexandria, Buzau, Galati, Craiova, Medias, Targu Mures, Timisoara, Ploiesti, Roman.

CinEd este un proiect initiat de Institutul Francez din Paris, in parteneriat cu Cinemateca Franceza si implementat in Romania de Asociatia Culturala Macondo si Societatea Culturala NexT.

CinEd este un program co-finantat de programul Europa Creativa/Media al Uniunii Europene.

Cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei din Romania.

Parteneri: Ambasada Frantei in Romania, Institutul Francez din Romania, Institutului Cultural Roman, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti

Sponsor principal: ROMGAZ

Recomandat de RFI Romania.

Parteneri media: Decat o Revista, Intuitext, Didactic.ro, Romania Pozitiva, SuntParinte.ro, CinemaRX, All About Romanian Cinema, SUB25, LiterNet, Iqool, TeenPress, Clopotel.ro, KidsNews.ro, Ani de Școala, ExamenulTau.ro.