Stii ce mananci la micul dejun? Toata branza topita contine E-uri, potrivit unui studiu

Stii ce mananci la micul dejun? Toata branza topita contine E-uriFie ca este felii, triunghiuri, la sul sau cuburi, branza topita este des intalnita in alimentatia consumatorilor.

In perioada 01 – 14 Martie 2016 InfoCons – Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania a realizat un studiu pe etichetele produselor tip branza topita existente pe piata romaneasca.

In cadrul studiului au fost analizate  etichetele a 28 produse tip branza topita, achizitionate in mod aleatoriu si anonim din supermarket-urile de pe teritoriul tarii. Rezultatele au dovedit ca, nu exista niciun sortiment de branza topita care sa nu contina E-uri.

Numarul de E-uri continute in produsele ce au facut obiectul studiului variaza intre 1 si 11 E-uri, astfel:

3.57% din produsele analizate au in continut 11 E-uri
7.14% din produsele analizate au in continut 8 E-uri;
14.28% din produsele analizate au in continut 7 E-uri
14.28% din produsele analizate au in continut 6 E-uri
3.57% din produsele analizate au in continut 5 E-uri
14.28% din produsele analizate au in continut 4 E-uri
35.71% din produsele analizate au in continut 3 E-uri
7.14% din produsele analizate au in continut 1 E
Pentru a afla mai multe detalii privind semnificatia E-urilor (categorie, mod de utilizare, doza zilnica admisa precum si recomandari) accesati: www.infocons.ro.

89.29% din produsele analizate au valoare energetica cuprinsa intre 205 – 283 kcal /100 g
Carbohidrati contin 57.14% din produsele analizate si au valoarea cuprinsa intre 4 – 12g / 100g.

50% din produsele analizate contin sare cu valori cuprinse intre 1.7 – 3.5g / 100g.

Produsele analizate contin grasimi si proteine astfel: Grasimi contin 85.71% cu valori cuprinse intre 13 – 23g / 100g si Proteine contin 89.29% cu valori cuprinse intre 7 – 16g / 100g.

25% au inscriptionate pe ambalaj informatiile referitoare la Alergeni, acestea pot fi lapte, ou sau branza.

Pentru a vizualiza rezultatele complete ale studiului, accesati tabelul aici.