"Invatam sa programam ca sa nu fim programati" Acesta este răspunsul pe care un elev de 10 ani l-a oferit la întrebarea: “Știți de ce învățăm să programăm?”

Întrebarea a adresat-o tot el Miniștrilor prezenți la Zilele Guvernării Deschise, evenimentul organizat în contextul Zilei Internaționale a Datelor Deschise, ce a avut loc la Palatul Victoria, sambata, 5 martie.

Cu aceasta ocazie, 30 de copii de diferite vârste au arătat că fiecare elev din România poate să învețe programare și ar trebui să aibă șansa să-și descopere această pasiune de la o vârstă cât mai fragedă, cu o curiculă adecvată.

“Vreau știintă și informatică în toate școlile pentru a da o șansă suplimentară copiilor noștri, beautiful minds! Mi-a plăcut mult răspunsul unui micuț programator: ‘Programez pentru că dacă nu am programa noi, am fi programați de alții’.” a declarat Adrian Curaj, Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Miniștrii au sustinut accesul gratuit la tehnologie și programare pentru toți elevii din școlile și liceele din România, prin intermediul proiectului Kids in Tech.

“Avem șanse să avem în țară inițiative minunate ca aceasta și avem profesori inimoși care contribuie la educația hi-tech a copiilor. E un apel și spre companii și organizații să sprijine proiecte de acest tip.”, a declarat Marius Bostan, Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională.

Proiectul are deja  peste 100 de cluburi de tehnologie  și programare în școli și licee si vine în completarea cunoștințelor pe care elevii le dobândesc la școală. Kids in Tech ofera acces la cursuri de formare și resurse actualizate, în stransă legătură cu nevoile din piața job-urilor din domeniul IT.

Proiectul Kids in Tech are semnate parteneriate cu ONG-uri din Estonia și UK, beneficiază de mentoratul unui grup de profesori din cadrul Universității Politehnica și are ca susținător Uniunea Profesorilor de Informatică din România.

De asemenea, nume importante din industria IT la nivel modial susțin deja proiectul, organizatorul anunțând că se gândește la extinderea acestuia în cadrul Uniunii Europene.

Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, doamna Violeta Alexandru, Ministrul Educației și Cercetării Științifice, domnul Adrian Curaj și Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, domnul Marius Bostan, au îmbrăcat tricourile Kids in Tech în semn de solidaritate pentru toți cei implicați în proiect și au declarat că se alătură efortului comun de susținere a proiectului ce oferă acces gratuit la știință și tehnologie copiilor din fiecare școală și liceu din România.

Proiectul Kids in Tech este un proiect național ce-și propune să fondeze un club al pasionaților de tehnologie și programare in fiecare scoală și liceu din România. În cadrul acestui club, copiii și profesorii au acces la resurse de formare gratuite, școli de vară, programe de mentorat și resurse actualizate cu nevoile din piața muncii din partea celor mai importante nume ale industriei IT.

În același timp, companiile care în acest moment au dificultăți în a recruta resurse umane de calitate, au șansa să se implice în formarea și educatea viitoarelor talente IT ale României.