Bacteria E Coli a fost descoperita in produse lactate din ArgesBacteria Escherichia Coli O26 care a fost cauza imbolnavirii bebelusilor din Arges, a fost descoperită în produse lactate din judeţul Argeş, mai exact în 25 de kilograme de brânza de vacă produsă de firma “Lactate Brădet”, potrivit ministrului Agriculturii, Achim Irimescu. Lotul nu a fost insa gasit.

Autoritatea Naţională Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis la randul sau un comunicat de presă potrivit caruia  în 25 februarie, echipe mixte, alcătuite din inspectori DSVSA şi DSP din judeţele Argeş şi Dolj au demarat acţiunea de prelevare de probe, care au fost transmise spre analizare către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV).

Potrivit rezultatelor anchetei, dintre cele 194 de eşantioane analizate până la această dată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli, serogrupul O 26, la o probă de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele (aparţinător) implicate în ancheta Ministerului Sănătăţii. Carnea provenea de la păsări din gospodăria persoanei respective (judeţul Băcău).

De asemenea, bacteria a mai fost descoperită în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş („Lactate Brădet”).

„În urma confirmării prezenţei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unităţii, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare. Măsurile dispuse au fost următoarele: sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspată analizată, până la elucidarea situaţiei; efectuarea dezinfecţiei în această sectie a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi suprafeţelor de lucru; dezinfecţia va fi urmată de recoltarea de teste de sanitaţie care să ateste eficienţa igienizarii; personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate; recoltarea de probe de lapte de la cele două ferme în momentul recepţiei în fabrică, pentru examen bacteriologic şi probe de apă, provenite de la intrarea şi ieşirea din unitate”, se arată în comunicatul ANSVSA.

La Spitalul “Marie Curie” din Capitală mai sunt internaţi cinci copii, cu sindrom hemolitic-uremic, cauzat de E.Coli, din care un copil se află în stare gravă la terapie intensivă, după ce au apărut complicaţii neurologice.