grafica - coloana - ortoclinic.rografic coloana lombaraȘtiți acele dureri resimțite uneori în partea frontală a corpului, care radiază spre spate? Aveți probleme de prostată, dereglări menstruale, vi se umflă picioarele din cauza circulației deficitare sau vă confruntați frecvent cu crampe musculare? Toate acestea și mult mai multe dintre problemele interne depistate la un moment dat, fie ele dureroase sau nu, își pot avea originea în micile leziuni apărute la nivelul coloanei vertebrale lombare. Dr. Ilie Roșca, șef de secție la Bio Ortoclinic spune care sunt ariile din corp corespondente acestei porțiuni din coloana vertebrală și explică problemele care pot apărea.

Sistemul nervos controlează și coordonează toate organele și structurile corpului uman, iar măduva spinării este singurul canal de transmitere a impulsurilor de la și către creier, pentru toate funcțiile corpului. ”În aceste condiții, orice modificare apărută la nivelul vertebrelor sau discurilor intervertebrale poate cauza iritații ale sistemului, cu efect direct asupra structurilor corespondente, organelor și funcțiilor din zona respectivă. Iar tratamentul aplicat zonelor dureroase este ineficient, dacă nu este corelat cu proceduri menite să remedieze problema de bază, apărută la nivelul coloanei vertebrale”, subliniază dr. Ilie Roșca, șef de secție în cadrul Bio Ortoclinic, din București.

Dr. Ilie Rosca, Bio OrtoclinicSpecialistul celei mai mari clinici de vertebrologie din România susține că așa-numitele dureri de mijloc pot afecta organe și părți din toată jumătatea inferioară a organismului. Medicul explică detaliat ce arii corespondente are zona lombară a coloanei vertebrale, una din porțiunile cele mai afectate de sedentarism, unde pacienții reclamă cel mai frecvent dureri provocate de leziuni vertebrale sau intervertebrale:

ZONA LOMBARĂ

Vertebrele cuprinse între L1 și L5, care formează zona lombară a coloanei vertebrale, sunt responsabile de organele, de articulațiile și de musculatura din partea inferioară a corpului:

– intestin gros, zona inghinală;

– apendice, abdomen, coapse;

– organe sexuale, uter, vezica urinară, genunchi;

– prostată, mușchi spate, nerv sciatic;

– gambe, gleznă, picioare.

EFECTELE LEZIUNILOR VERTEBRELOR LOMBARE:

– constipații, colite, dezinterie, diaree, hernii;

– crampe, acidoză, varice;

– probleme cu vezica urinară, cu menstruația (durere, iregularitate), avorturi spontane, enurezis, impotență, dureri de genunchi;

– sciatică, lumbago, dificultăți în urinare (durere), lombalgii;

– circulație defectuoasă, edem al gleznelor, glezne slăbite, crampe.