Marea Britanie aproba modificarea genetica a embrionilor umaniOamenii de stiinta din Marea Britanie au primit aprobarea de a modifica genetic embrioni umani, dar cercetatorii nu au primit permisiunea de a implanta embrionii modificati in corpul unei femei. Studiile se vor desfasura la Institutul Francis Crick din Londra si au ca scop intelegerea temeinica a momentelor initiale ale dezvoltarii vietii umane, scriu jurnalistii de la BBC.co.uk.

Procedura experimentala a fost autorizata de Autoritatea pentru Fertilizare Umana si Embriologie (HFEA), institutie ce reglementeaza etica si procedura fertilizarii umane, iar experimentele vor putea incepe in cateva luni.

Experimentele se vor face in primele sapte zile dupa fertilizare si sunt menite sa evidentieze cauzele avortului spontan, potrivit cercetatorilor.

Anul trecut cercetatorii chinezi au anuntat ca au folosit tehnica editarii genetice pe embrionii umani pentru a corecta o gena care provoaca afectiuni ale sangelui. Editarea genetica reprezinta manipularea ADN-ului, component principal al aparatului genetic, esential pentru identitatea oricarui organism.

Domeniul manipularii genetice naste insa controverse, considerandu-se ca experimentele de acest gen depasesc limita eticii umane si pot duce la programarea genomului pentru asa numitii copii programati genetic.

“Ne dorim sa intelegem care sunt genele necesare pentru ca un embrion uman sa se dezvolte intr-un copil sanatos. Este foarte important pentru ca avorturile si infertilitatea sunt probleme frecvente, dar nu sunt fenomene foarte bine intelese”, a afirmat cercetătoarea dr. Kathy Niakan care studiază de peste zece ani dezvoltarea embrionara si va conduce experimentele. Specialistul a mai explicat ca este foarte importanta intelegerea detaliata a primelor sapte zile ale cresterii, perioada in care segmente din ADN-ul uman inregistreaza o activitate intensa. Este probabil ca aceste gene să ne ghideze dezvoltarea primara, dar este neclar ce se intampla sau ce merge prost si duce la aparitia unui avort.