Saracia afecteaza conectivitatea cerebrala la copiiCopiii care cresc într-un mediu sărac au o conectivitate cerebrală alterată, susțin cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis, citați de site-ul Neurosciencenews.com, informeaza Agerpres.ro.

Un studiu care a presupus scanarea creierului a 105 copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani a demontrat ca structurile-cheie din creier sunt conectate diferit la copiii săraci față de cei crescuți în medii mai înstărite. În special hipocampusul — o structură cerebrală deosebit de importantă pentru învățare, memorie și reglarea stresului — și amigdala — o arie corticală legată de stres și emoție — se conectează diferit la alte regiuni ale creierului la copiii săraci față de cei care provin din familii cu venituri mai mari.

Potrivit cercetătorilor, aceste conexiuni, vizualizate cu ajutorul scanării MRI, s-au dovedit mai slabe, în funcție de gradul de sărăcie la care a fost expus un copil. Mai precis, cu cât mai săracă este familia în care crește copilul, cu atât mai probabil este ca hipocampusul și amigdala să se conecteze la alte structuri ale creierului într-un mod caracterizat de cercetători drept unul mai slab. În plus, potrivit cercetătorilor, copiii preșcolari mai săraci s-au dovedit cu mult mai susceptibili de a prezenta simptome de depresie clinică, atunci când au ajuns la vârsta școlarizării, decât cei proveniți din medii mai înstărite.