Cod galben de ninsori si cod portocaliu de viscol in Bucuresti si in taraAdministraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenţionare cod galben de ninsori începând de sâmbătă, pentru zona de sud şi sud-est a ţării, precum şi un cod portocaliude viscol pentru mai multe judeţe, inclusiv pentru Bucureşti.

Potrivit avertizării meteorologice, codul galben de ninsori va intra în vigoare începând de sâmbătă seară,  aria ninsorilor urmând să se extindă dinspre Lunca Dunării şi va cuprinde treptat regiunile sudice şi sud-estice ale ţării, precum şi zona Carpaţilor de Curbură. Se va depune strat de zăpadă consistent, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 55…65 km/h, viscolind ninsoarea.

Sub avertizare cod galben vor fi judeţele Vaslui, Bacău, Covasna, Braşov, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Olt, Dolj, Giurgiu şi Mehedinţi.

Codul portocaliu de viscol a fost emis pentru judeţele Buzău, Prahova, Ilfov (inclusiv municipiul Bucureşti), Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Vrancea, Galaţi. Avertizarea este valabilă de sâmbătă, ora 20.00, până duminică, la aceeaşi oră. Temporar viscolul va fi puternic, iar viteza vântului la rafală va depăşi 70…80 km/h. Zăpada va fi troienită şi vizibilitatea se va reduce sub 50 m.

În judeţele Tulcea şi Constanţa, viscolul va avea intensitatea maximă începând din primele ore ale zilei de duminică.

Pentru vineri, ANM anunţă că în jumătatea de vest a ţării vor fi precipitaţii pe arii extinse, în general moderate cantitativ, urmând a se cumula local 15…20 l/mp. În zonele montane şi submontane va ninge şi se va depune strat de zăpadă, mai consistent îndeosebi în Munţii Banatului. În Maramureş şi în Transilvania vor predomina ninsorile, iar în Crişana, Banat şi Oltenia se vor semnala precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare.

Vântul va avea intensificări la munte, cu viteze ce vor depăşi, pe crestele înalte, 70…80 km/h la rafală, viscolind sau spulberând zăpada, dar şi în sud-vestul teritoriului la începutul zilei şi local şi temporar în regiunile estice şi sud-estice, cu rafale de 50…60 km/h.

ANM a anunţat, vineri, instituirea unui cod galben pentru sudul judeţului Sibiu, în zona de munte şi mai ales în zona localităţilor Boiţa, Tălmaciu, Turnu Roşu, Racoviţa, Avrig, Selimbăr şi municipiul Sibiu, unde în intervalul 09:00 – 15:00 se vor semnala intensificări ale vântului care vor atinge şi depăşi local 55-60 km/h la rafală, iar la munte peste 80 km/h. Fenomene meteorologice asociate: transport de zăpadă la munte.