Ce pericole ascund cerealele rafinate pentru copiiAsociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat, în luna ianuarie anul curent, 73 de sortimente de cereale din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății micilor consumatori. Produsele analizate sunt fabricate sau distribuite de către: România Hypermarche SA, Lidl Discount SRL, Rewe România SRL, Auchan România, Mega Image SRL, Dr. Oetker Ro SRL, Nestle România, Maryland Trading SRL, Dasco Distribution Concept SRL, Dijeo SRL, A&A Naturomedica Bio_Dietetic Group SRL, Haruz Exim SRL, Nutrivita SRL, Bio Mania SRL, Naponta Kft Ungaria, Elgeka Ferfelis România, Rommac Trade SRL, Lubella Polonia, European Food SA, Pirifan Distribution SRL, Sano Vita SRL și Star Foods EM SRL.

Studiul privind calitatea cerealelor rafinate face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC România, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere următoarele obiective:

Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.
Analiza zahărului adăugat în acest tip de produs și impactul acestuia asupra greutății corporale.
Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.
Analiza denumirii produselor și al mențiunilor nutriționale și de sănătate atât din punctul de vedere al clarității mesajului transmis consumatorului, cât și din punctul de vedere al respectării prevederilor legale din actele normative aplicabile.
Analizarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.
Ingredientele regăsite în compoziția cerealelor rafinate analizate sunt următoarele: făină de grâu, făină de orez, făină de ovăz, făină de orz, făină de porumb, făină de pătlagină, griș de porumb, tărâțe de grâu, tărâțe de ovăz, fibre din ovăz, crupe de porumb, arpacaș din grâu, orez extrudat, fulgi de grâu integral, fulgi de ovăz, extract uscat din malț de orz, ulei de floarea soarelui, ulei de rapiță, ulei de palmier, ulei de shea, ulei vegetal de nucă de cocos, zahăr, zahăr brun, zahăr de trestie, zahăr invertit, sirop de glucoză și fructoză, dextroză, sirop de grâu, melasă din trestie de zahăr, sirop de glucoză, sirop de zahăr caramelizat, sirop de malitol, lecitine, praf degresat de cacao, praf din suc de prune, pudră de ciocolată, germeni uscați de grâu, amidon din grâu, fulgi de nucă de cocos, fulgi de mere, rom, frișcă, pastă de alune, pudră de căpșuni, arahide, ciocolată neagră, cacao, unt de cacao, grăsime de lapte, piure de căpșuni, suc de căpșuni, agenți de afânare, emulsifianți, conservanți, acidifianți, apă, amidon din porumb, sare iodată, gluten din orz, arahide, scorțisoară, extract de ardei roșu, extract de rozmarin, extract de sfeclă, extract de struguri, coloranți extrași din fructe și legume, pudră naturală de roșcove, inulină, lapte praf demineralizat, carbonat de calciu, acid folic, colecalciferol, clorhidrat de tiamină, riboflavină, nicotinamidă, pantotenat de calciu, premix de vitamine și minerale, grăsime vegetală nehidrogenată de cocos, stafide, curmale, semințe de floarea soarelui, semințe de in, aromă de ciocolată, aromă de vanilie, aromă de fructe, aromă de miere, aromă de scorțișoară, aromă de lămâie, aromă de fructe de pădure, aromă de portocale, aromă caramel, aromă de fructe, aromă de măr și ulei de turnesol.

La 62% dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale în compoziția acestora.

Numai la 38% dintre produsele analizate s-au folosit cereale integrale, adică măcinișuri din bobul întreg sau făinuri dietetice, la fabricarea cerealelor rafinate, procentul de făinuri dietetice fiind cuprins între 24% și 75%, dar și aceste produse au fost denaturate prin adaosul de arome artificiale, minerale și vitamine sintetice, zahăr și aditivi alimentari.

Majoritatea produselor analizate au denumiri care induc în eroare consumatorul, creându-i acestuia impresia că anumite ingrediente menționate în denumirea produsului se găsesc în cantități semnificative. Redăm mai jos câteva exemple care susțin afirmația de mai sus.

I.            Cereale integrale cu gust de căpșuni, conțin 0,3% pudră de căpșuni.

II.            Fulgi de cerele cu ciocolată, conțin 1,5% pudră de ciocolată.

III.            Cereale extrudate cu cacao și aromă de ciocolată, conțin glicerină, aromă artificială de ciocolată și 4,75% cacao pudră.

IV.            Cereale extrudate cu miere, conțin 1% miere de albine.

V.            Cereale extrudate sub formă de inelușe, glazurate cu sirop de zaharuri și miere, conțin 2% miere de albine.

VI.            Cereale extrudate sub formă de bile cu cacao și aromă de vanilie, glazurate cu sirop de zaharuri, conțin 2,3% miere de albine.

VII. Muesli cu ciocolată și caramel, conține ulei de turnesol.

VIII. Cereale expandate cu aromă de fructe, colorate cu carmin, colorant obținut dintr-o specie de insecte.

IX.            Cereale expandate cu gust intens de ciocolată, conțin 2% pudră de cacao.

X.            Cereale expandate cu gust delicios de caramel, conțin 1% zahăr caramelizat.

XI.            Inelușe din cereale cu miere și scorțișoară, conțin 2% miere de albine și 0,3% scorțișoară.

Analiza zahărului adăugat în acest tip de produs și impactul acestuia asupra greutății corporale.
Studiul trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor cu vârste mici îl are asupra sănătății acestora. La 81% dintre produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor.

Una dintre cele mai controversate teme de discuţie din ultima vreme este obezitatea la copii. Dacă până acum doar americanii erau „acuzaţi” de obezitate, în prezent problema a început să se manifeste și în rândul europenilor și, din păcate, afectează din ce în ce mai mulți copii.

Care sunt principalele cauze ale creșterii ratei obezității?

Principalii responsabili pentru creșterea ratei obezităţii sunt dietele nesănătoase, în combinație cu lipsa activității fizice, sau altfel spus, un dezechilibru între aportul caloric și caloriile consumate. Cu cât acest dezechilibru are loc pe o perioadă mai mare de timp, cu atât crește riscul apariției obezității.

Obiceiurile de consum s-au schimbat. Consumul de cereale integrale și fibre a scăzut, în favoarea cerealelor rafinate, a grăsimilor animale și a produselor de origine animală.

Efectele zahărului în alimentația copiilor:

Dereglarea metabolismului calciului: copii se îmbolnăvesc din această cauză și au dinții stricați de timpuriu. Studiile arată că zahărul adăugat în timpul preparării produselor destinate copiilor (monozaharidele și dizaharidele) reprezintă cauza numărul unu în apariția cariilor.
Obezitatea. Cea mai răspândită afecțiune provocată de consumul excesiv de zahăr este obezitatea. Deși zahărul nu este bogat în calorii, consumat în exces poate afecta sistemul hormonal, ducând la creșterea apetitului, mărirea țesutului adipos și apariția celulitei.
Diabetul. Consumul de zahăr și de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantități mari de zaharoză, începe să nu mai funcționeze la parametrii normali. Așa apare diabetul. Acesta generează complicații grave în organism.
“Zahăr ascuns”. Un lucru deosebit de grav este adaosul de “zahăr ascuns” care poate fi găsit în diverse sortimente de mâncare și cel mai grav, și în mâncărurile destinate copiilor. Foarte important este să citiți etichetele produselor, pentru a studia conținutul lor de zahăr. Deși pe etichetele unor produse, sucuri sau cereale, scrie natural, acest lucru nu este adevărat de cele mai multe ori. Ingrediente precum fructoză din sirop de porumb, folosite ca îndulcitori, fac din produsele “naturale” adevărate bombe în alimentația copiilor. Alte ingrediente în care este “ ascuns” zahărul sunt: fructoza, siropul de malț, extractul de malț, siropul de porumb, melasa, zaharul brun, zaharoza, malțul de orez, agava. Toate acestea reprezintă îndulcitori artificiali adăugați în produsele destinate copiilor ce dăunează sănătății lor.
Afecțiunile cauzate de consumul excesiv de zahăr sunt următoarele: osteoporoza și probleme legate de asimilarea calciului, scăderea imunității, cancer, în special cel de colon, gastrită, colită de fermentație, tulburările de ciclu menstrual la femei, alergiile, scleroza, reumatismul, anemia, cardiopatiile, astenia, sinuzita, rinita.

La copii, consumul frecvent de alimente bogate în zahăr influențează procesele de creștere, ducând la apariția rahitismului și a fragilității osoase, declanșând pubertatea prematură, generând probleme de comportament (scăderea voinței, predispunere la violenţă, scăderea capacității de concentrare etc.).

Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs, care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.
În cele 73 de produse analizate s-au identificat 13 aditivi alimentari, după cum urmează: fosfaţi de sodiu, dioxid de sulf, acid citric, metabisulfit de sodiu, polidextroză, mono şi digliceride ale acizilor graşi, caramel, fosfat tricalcic, glicerină, gumă arabică, complexe de cupru ale clorofilelor, carbonat de calciu, carmin, pectine şi acid ascorbic.

E 120 – Carminul este un colorant roşu strălucitor produs din insecte, coşenile, specie de gândac din America de Sud, uscate şi  zdrobite. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Poate produce astm, alergii şi rinite.

E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.

E 170 – carbonatul de calciu folosit ca  regulator de aciditate, agent de antiaglomerare, emulgator, stabilizator şi colorant. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici. Poate cauza hipercalcemie, manifestată prin vomă, dureri abdominale, stare mentală alterată, iar pe termen lung generează probleme renale.

Citeste mai mult pe Apc-Romania.ro