Traficul feroviar este afectat de ninsoriDouă trenuri care circulă pe rutele Satu Mare – Bucureşti şi Craiova – Bucureşti au ajuns, luni, la destinaţie cu întârzieri de peste două ore, din cauza unor defecţiuni, alte două garnituri au întârzieri de aproximativ o sută de minute, iar un tren a fost anulat din cauza zăpezii şi a vântului.

Potrivit companiei CFR Călători, din cele peste 1.200 de trenuri ale CFR Călători care circulă zilnic pe reţeaua feroviară, o singură garnitură a fost anulată din cauza condiţiilor meteo, respectiv IR 1880 Târgovişte – Titu, pasagerii fiind preluaţi de următorul tren din grafic.

“Traficul feroviar se desfăşoară în condiţii de iarnă, cu ninsoare şi rafale de vânt la nivelul căii de rulare”, se arată într-un comunicat de presă al companiei feroviare.

Alte două trenuri de călători – IR 1742, pe ruta Satu Mare-Oradea-Bucureşti şi IR 1892 Craiova-Piteşti-Bucureşti Nord – au ajuns la destinaţie cu o întârziere de peste două ore, din cauza unor defecţiuni. Pasagerilor de la Oradea, aflaţi în vagonul de dormit cu defecţiune la instalaţia electrică, li s-a oferit ceai cald, a precizat sursa citată.

De asemenea, trenurile IR 1873 Goleşti-Parc Kreţulescu şi IR 347 Viena-Bucureşti Nord vor ajunge la destinaţie cu o întârziere de aproximativ 100 de minute.

Reprezentanţii companiei CFR Călători au precizat că, dacă apar defecţiuni la instalaţia electrică şi de încalzire, din cauza temperaturilor foarte scăzute, personalul de tren va redistribui călătorii, în măsura posibilităţilor, în alte vagoane şi le va acorda asistenţa necesară.

În staţii şi depouri se intervine constant pentru deszăpezire, garniturile de tren sunt verificate înainte de plecarea în cursă, iar pentru situaţii de urgenţă sunt pregătite locomotive Diesel de rezervă, potrivit reprezentanţilor companiei.

“Se colaborează operativ şi centralizat astfel încât personalul de serviciu din trenurile aflate în parcurs şi cel din gări să poată lua împreună cele mai potrivite măsuri pentru prevenirea situaţiilor neplăcute pentru călători. Personalul feroviar este la dispoziţia pasagerilor, oferindu-le asistenţă în gări şi la bordul trenurilor”, se mai arată în comunicatul citat.

Călătorii sunt sfătuiţi să se informeze despre condiţiile meteo şi să apeleze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru informaţii actualizate despre mersul trenului cu care intenţionează să călătorească. Numerele de telefon de la staţiile CFR, la care pasagerii pot cere informaţii, sunt publicate pe www.cfrcalatori.ro, la secţiunea Info Utile/Informaţii Telefonice.

Pasagerii care doresc să renunţe la călătorie vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor pentru parcursul neefectuat.

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că ninsorile se vor extinde şi vor cuprinde, luni şi marţi, aproape toată ţara, stratul de zăpadă poate ajunge până la 10 centimetri în Oltenia şi Muntenia, iar în Dobrogea şi în sud-estul Munteniei vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei.

Judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi jumătatea sudică a judeţelor Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa au fost, de duminică după-amiază până luni dimineaţă, sub avertizare cod galben de ninsori, intensificări ale vântului şi temperaturi scăzute.