Elevii din Constanta sustin sanctionarea penala a celor care colecteaza fondul scoliiAsociaţia Elevilor din Constanţa susţine propunerea legislativă privind introducerea unor sancţiuni de natură penală pentru cei care colectează în mod ilegal fondul şcolii, depusă în cursul săptămânii acesteia la Camera Deputaţilor, potrivit unui comunicat, citat de Mediafax.ro.

Elevii arata ca colectarea fondului şcolii reprezintă modul în care elevii şi părinţii se substituie autorităţilor statului care nu finanţează corespunzător unităţile de învăţământ.

Conform sursei citate, fondul şcolii este considerat în mentalul colectiv ca o practică pozitivă prin care este ajutat sistemul educaţional, dar nu este aşa. “Fondul şcolii s-a împământenit în mentalul colectiv ca fiind o practică pozitivă, prin care este ajutat sistemul educaţional. Dar, rezultatul este unul contrar, atât Guvernul, cât şi autoriţătile locale, refuzând să acorde o finanţare corespunzătoare, în condiţiile în care părinţii elevilor cotizează cu aceste sume. În România, învăţământul de stat este gratuit, acest drept fiind consacrat de art. 32 alin. (4) din Constituţia României. Suntem de părere că dacă fondul şcolii nu va mai fi colectat, statul va fi obligat să finanţeze în mod corespunzător sistemul de educaţie”, susţine comunicatul Asociaţiei Elevilor Constanţa.

O altă problemă identificată de AEC o reprezintă colectarea fondului şcolii prin intermediul asociaţiilor de părinţi.

“O altă problemă a practicii fondului şcolii este colectarea banilor sub umbrela asociaţiilor de părinţi, neexistând o evidenţă a acestora în bugetul şcolii, aceştia nefiind asimilaţi donaţiei directe către unitatea de învăţământ, prevăzută la art. 108 din legea educaţiei. Necontabilizarea la nivelul şcolii duce la achiziţionarea de bunuri şi servicii tot sub umbrela asociaţiei de părinţi, astfel fiind evitată procedura achiziţiei publice”, a mai transmis Asociaţia Elevilor Constanţa.

Potrivit unei iniţiative depuse de către parlamentarul Cornel Comșa la Camera Deputaţilor, colectarea fondului şcolii ar putea fi pedepsită cu închisoare de la şase luni la doi ani, iar pedepsele ajung la trei ani de închisoare dacă banii sunt ceruţi chiar de către membrii Consiliului de administraţie al şcolii.