Singurul serviciu de consiliere telefonică si online din Romania |

Singurul serviciu de consiliere telefonică si online din Romania

Singurul serviciu de consiliere telefonică si online din RomaniaCu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, sărbătorită pe 20 noiembrie, Salvați Copiii lansează o amplă campanie de promovare a liniei telefonice Help-Line – 0800.070.040 și a platformei www.copiisinguriacasa.ro. Aceasta este dedicată părinților și copiilor afectați de migrația economică, persoanelor în grija cărora rămân copiii, dar și specialiștilor din domeniul protecției copilului și educației sau altor persoane interesate.

Cele două instrumente (telefon și platformă online), unice în România, au fost lansate la finalul lunii octombrie în cadrul unui eveniment organizat de Salvați Copiii cu sprijinul Administrației Prezidențiale. Linia telefonică Help Line 0800.070.040 este un număr oferit de Digi, apelabil gratuit pe teritoriul României, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă. De luni până vineri, în intervalul orar 9:30-17:30, un psiholog și un consilier juridic oferă consiliere pe teme psiho-sociale și juridice persoanelor interesate.

Platforma online www.copiisinguriacasa.ro include articole dedicate părinților și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, specialiștilor din domeniu, dar și copiilor, precum și o secțiune prin care se pot adresa întrebări specialiștilor Salvați Copiii, care vor oferi în timp util răspunsuri prin e-mail.

”La 25 de ani de la ratificarea de către România a Convenției ONU, una dintre principalele probleme cu care ne confruntăm, atunci când vine vorba despre respectarea drepturilor copiilor, este migrația economică a părinților. Acest aspect al vieții cotidiene a devenit foarte comun și nu este privit cu importanța cuvenită – nici de către autoritățile locale, nici de către părinți. Cu toate acestea, el are asupra copiilor o serie de efecte negative – atât de ordin emoțional, social sau educațional cât și de ordin juridic. Prin campania pe care o lansăm ne dorim să contribuim la conștientizarea tuturor părților implicate asupra acestei situații.” – Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii

Pe lângă campania națională de informare, vor fi lansate și campanii locale care au ca principal obiectiv informarea părinților care au plecat ( prin intermediul rudelor care îngrijesc copiii) sau urmează să plece la muncă în străinătate cu privire la cele două instrumente nou lansate, dar și cu privire la obligațiile care le revin atunci când părăsesc țara, în vederea desemnării unui reprezentant legal al copilului, și la riscurile pe care le implică pentru copii plecarea lor la muncă în străinătate.

Inițiativa include organizarea de caravane, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, la care vor participa specialiștii Salvați Copiii și care vor fi sprijinite de Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Vor fi organizate întâlniri cu părinții și persoanele în grija cărora au rămas copiii, dar și întâlniri și evenimente cu reprezentanții serviciilor publice de asistență socială, ai școlilor și ai altor instituții relevante, în perioada noiembrie 2015 – mai 2017.

Caravanele locale vor viza Capitala, precum și județele Argeș, Brașov, Dolj, Constanța, Dâmbovița, Hunedoara, Caraș-Severin, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Timiș, Mureș. În restul județelor țării, cu sprijinul DGASPC-urilor sau al altor instituții județene, se vor desfășura campanii de informare. Prin toate activitățile din cadrul campaniei se preconizează atingerea unui grup țintă de cel puțin 1,2 milioane de persoane în perioada 29 octombrie- 17 noiembrie 2015.

Conform statisticilor oficiale, peste 80.000 de copii din România au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Cu toate acestea, numărul real este unul mult mai mare, estimările indicând între 170.000 și 350.000 de copii aflați în această situație.

Datele culese de Salvați Copiii de la Inspectoratele Școlare Județene, în perioada septembrie-noiembrie 2015  relevă un număr de 160.240 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate (dintre care 48.249 lipsiți total de grijă părintească) în 28 de județe și municipiul București, în condițiile în care statisticile de la nivelul protecției copilului raportau la finalul lunii iunie 2015, 60.041 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate în respectivele județe și municipiul București, dintre care 23.010 de copii cu ambii părinți sau părintele unic susținător de familie plecat.

Conform Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, modificată în anul 2013[5], în urma eforturilor susținute ale Organizației Salvați Copiii România, în situația în care ambii părinți sau părintele care exercită singur autoritatea părintească intenționează să plece la muncă în străinătate, aceștia/acesta au/are obligația de a notifica serviciul public de asistență socială de la domiciliu cu privire la această intenție și de a desemna persoana care se va ocupa de întreținerea copilului.

Confirmarea persoanei în întreținerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanța de tutelă, care dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei părinţilor, dar nu mai mult de un an. Doar prin parcurgerea de către părinți a acestei proceduri, copiii pot avea un reprezentant legal, ceea ce le va permite să se bucure de beneficiile care decurg din respectarea drepturilor lor.

Campania de informare este derulată în cadrul proiectului „Protecție si educație pentru copiii afectați de migrația pentru muncă în străinătate a părinților, prin centre de zi”, implementat de Salvați Copiii cu sprijinul financiar al THE VELUX FOUNDATIONS, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, direcții generale de asistență socială și protecția copilului, inspectorate școlare județene și școli.

În cadrul acestui proiect, copii afectați de migrația economică a părinților, părinții acestora și persoanele în grija cărora au rămas copiii beneficiază de suport educațional, psihologic și social, prin 16 programe locale din orașele București, Pitești, Brașov, Craiova, Mangalia, Tîrgoviște, Petrila, Lupeni, Reșița, Iași, Piatra Neamț, Suceava, Negrești, Timișoara, Târgu Mureș.