Un sondaj OMS arata ca populatia nu intelege ce inseamna "rezistenta la antibiotice"Creșterea rezistenței la antibiotice reprezintă o problema de sanatate la nivel global, iar guvernele recunosc acum ca ea reprezinta una dintre cele mai mari provocari ale momentului pentru sanatatea publica, a declarat, luni, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Margaret Chan. Directorul OMS a semnalat ca rezistenta la antibiotice a atins niveluri periculoase in toata lumea, cu ocazia lansarii unui studiu de amploare privind aceasta problema. “Rezistenta la antibiotice compromite capacitatea noastra de a trata bolile infectioase si submineaza numeroase progrese in medicina”, a mai precizat dr. Marget Chan.

Rezistența la antibiotice, numită și antibiorezistență, apare atunci când bacteriile evoluează și devin rezistente la antibioticele utilizate pentru tratarea infecțiilor, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Acest flagel mondial este legat în special de consumul în exces de antibiotice și de utilizarea greșită a lor.

Un studiu realizat de OMS in 12 tari (Barbados, China, Egypt, India, Indonesia, Mexico, Nigeria, Federatia Rusa, Serbia, Africa de Sud, Sudan si Vietnam) arata ca oamenii sunt confuzi in privinta notiunii de rezistenta la antibiotice si nu inteleg cum sa previna cresterea acestei probleme.

Aproape doua treimi (64%) din cele 10.000 de persoane care au participat la un sondaj realizat de OMS in 12 tari au spus ca stiu ca rezistenta la antibiotice este o problema care ii poate afecta pe ei si familiile lor dar nu inteleg foarte bine cum ii afecteaza si ce pot face in acest sens. De exemplu, 64% dintre respondenti cred ca antibioticele pot fi folosite pentru tratarea racelii si a gripei, desi se stie ca antibioticele nu au niciun impact asupra unui virus.  Aproape o treime dintre cei chestionati (32%) cred ca nu mai trebuie sa ia antibiotice cand se simt mai bine si nu vad rostul pentru care ar lua tot tratamentul prescris.

Rezultatele sondajului coincid cu lansarea unei noi campanii a Organizatiei Mondiale a Sanatatii intitulata “Antibioticele: intrebuinteaza-le cu grija”, o inițiativă globala menita sa faciliteze înțelegerea problemei și sa schimbe modul in care sunt folosite aceste medicamente.

Specialistii recomandă să nu se ia antibiotice decât dacă au fost prescrise de medic, să se urmeze până la capăt tratamentul prescris chiar și atunci când pacienții se simt mai bine, să nu se folosească niciodată antibiotice rămase de la o prescripție predecentă și să nu se împrumute niciodată antibiotice altor persoane.