RADET: "Se opreste apa calda si caldura!" ELCEN:"Nu se sisteaza nimic!"RADET a anunţat că începând de duminică va sista apa caldă şi căldura, în Capitală, în condiţiile în care Romgaz va opri furnizarea de gaz către ELCEN, care se află astfel în imposibilitatea de a furnizia agentul termic. Anuntul a fost facut vinery, intr-o conferinta de presa, de Gabriel Dumitraşcu, preşedintele C.A. al Radet. Pe de altă parte, şeful ELCEN, Marcel Nicolescu a declarant că nu va fi sistată furnizarea de apă caldă şi căldură, potrivit Gandul.info.

„Se va sista furnizarea apei calde si caldurii de duminica in Capitala, din cauza datoriilor istorice”, a declarat Gabriel Dumitraşcu, preşedintele C.A. RADET, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Din 2008, cand s-a facut un bilant al datoriilor pe care RADET le avea, s-a stabilit de la ce incepem, s-a stabilit ca avem o datorie de 759 milioane. S-a facut esalonarea pe 3 ani, RADET nu a respectat termenul, datoriile s-au adunat. S-a ajuns la un debit principal de 600 milioane euro. Determinat de aceasta situatie imposibila, suntem in situatia de a fi pusi la zid de furnizorii de gaze pentru datoriile pe care le avem la ei. Am incercat sa obtinem o reesalonare, ne-ar ajuta mult. Faptul ca suntem in discutii avansate dovedeste faptul ca Romgazul isi arata totala disponibilitate pentru livrarea gazului. Bucurestenii vor avea apa calda si caldura, nu se sisteaza nimic!”, a declarat Marcel Nicolaescu, director ELCEN, la Realitatea Tv.

Intr-un comunicat difuzat presei vineri dupa amiaza, reprezentantii RADET Bucuresti au facut un rezumat al  conferintei de presă, în care a fost prezentată situaţia actuală a regiei autonome.

„În toată problema căldurii sunt implicaţi trei actori, respectiv: SNGN Romgaz ca furnizor de gaze, ELCEN-ul ca producător de energie electrică şi termică şi RADET-ul ca distribuitor al energiei termice. Dacă una dintre aceste trei instituţii nu funcţionează, căldura nu poate fi furnizată în parametri normali către apartamentele bucureştenilor, iar în ceea ce priveşte RADET-ul, dacă nu am banii necesari să întreţin sistemul de conducte care transportă agentul termic, acest proces nu poate funcţiona şi nu poate avea continuitate”, a declarat preşedintele CA RADET .

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care, neaprobarea de către CGMB a bugetului rectificat pe anul 2014 şi a celui pe anul 2015 are ca rezultat direct faptul că începând cu data de 15 noiembrie 2015, regia autonomă este blocată din punct de vedere economic. După această dată, RADET nu mai poate angaja nicio cheltuială, conform Ordonanţei nr.26/2013.

„Trag un semnal de alarmă către primarul general interimar care degeaba a introdus pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de luni a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) proiectul privind aprobarea unui împrumut pentru problema energiei termice, dacă regia autonomă nu are încă bugetul aprobat pentru anul 2015, nemaivorbind că nu este aprobat nici bugetul rectificat pe anul 2014. Fără buget aprobat, orice sumă alocată nu poate fi cheltuită, banii se acumulează într-un cont al Primăriei Municipiului Bucureşti cu destinaţia RADET, dar furnizorii de materiale ai RADET nu vor putea fi plătiţi. Revin şi spun, că trag un semnal de alarmă către primarul general interimar că degeaba va aproba împrumutul, dacă nu aprobă şi bugetul regiei”, a declarat Gabriel Dumitraşcu.

În ceea ce priveşte oprirea furnizării agentului termic pentru încălzire şi apă caldă către apartamentele racordate la sistemul centralizat, nu există o dată certă, însă, dacă problemele instituţiei nu vor fi rezolvate, există riscul ca în următoarea perioadă acest lucru să se producă.

„În această situaţie sistemul va mai funcţiona din inerţie. Nu se opreşte căldura duminica aceasta, pentru că există o inerţie a sistemului care va duce mai departe la furnizarea căldurii, dar nu pentru mult timp, probabil cam o săptămână. În ritmul actual de 30-40 avarii pe zi, în 7 zile se strâng între 200 şi 300 de avarii, pe care din lipsa resurselor financiare nu le putem remedia, astfel încât agentul termic preluat de la ELCEN în loc să ajungă în calorifere ar ajunge în pământ”, a mai spus preşedintele CA RADET.