Risc de epidemie de rujeola in RomaniaÎn România ar putea debuta o epidemie de rujeolă, județul Arad confruntându-se cu cel mai mare risc din acest punct de vedere, a declarat, luni, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, prezentă la dezbaterea cu tema “Vaccinarea obligatorie – pro sau contra”, organizată de grupul parlamentar PSD, informeaza Agerpres.ro.

“Pentru că am avut oportunitatea, pe datele pe care le avem, să facem niște prognoze, pot să vă informez — și puteți vedea pe harta de risc — că ne aflăm din nou în fața unui risc major al unei alte epidemii de rujeolă, începând în mod deosebit din zona de vest a țării, în județul Arad, unde e riscul cel mai mare”, a precizat ea.

Adriana Pistol a menționat că în perioada 2011-2012 peste o mie de persoane din România au fost afectate de rujeolă, iar 13 copii și-au pierdut viața.

Costurile de spitalizare generate de cele mai recente epidemii de rujeolă și rubeolă au fost de peste 13 milioane de dolari. Adriana Pistol a adăugat că rubeola este mult mai ușoară din punct de vedere clinic decât rujeola, dar ultima epidemie s-a soldat cu peste 50 de sindroame rubeolice congenitale, determinând malformații cardiace și auditive grave în cazul unor copii..

Adriana Pistol a declarat că au început să apară tot mai multe cazuri de tuse convulsivă la copiii nevaccinați din România, uneori cu forme severe de îmbolnăvire.