sarcina

Dr. Iulia Belc, Medic primar Recuperare Medicala, medicina Fizica si Balneologie

Masajul  este terapie, relaxare si rasfat practicat de mii de ani. Atata timp cat si-a pastrat validitatea de-a lungul timpului inseamna ca binefacerile sale sunt recunoscute, apreciate si cautate. Cu toate ca la baza lui sunt 5 tehnici principale, prin combinatie, armonizare si inovatie la ora actuala exista peste 80 de tipuri de masaj. Indiferent de starea fizica – fiziologica sau patologica-, sex si varsta masajul trebuie sa fie o placere, o experienta placuta. La acest lucru concura in egala masura abilitatile terapeutului, tehnica aplicata, adaptarea la necesitatile persoanei si nu in ultimul rand mediul, intimitatea.

O situatie particulara este solicitarea masajului in sarcina. Studii foarte multe nu exista pentru aceasta situatie, dupa cum nici cursuri specializate nu prea sunt. Dar, daca se tine cont de particularitatile femeii gravide si ne raportam la modificarile si necesitatile specifice fiecarui trimiestru, lucrurile pot fi controlate, iar masajul pe langa rasfat devine o terapie.

Beneficiile masajului in aceasta perioada fiziologica sunt numeroase:

·       Amelioreaza durerile de spate si picioare

·       Relaxeaza musculatura

·       Imbunatateste oxigenarea tesuturilor

·       Scade edemele membrelor inferioare

·       Amelioreaza circulatia sanguina si  limfatica

·       Creste calitatea somnului

·       Scade anxietatea sau depresia

·       Contribuie la obtinerea starii de bine prin cresterea nivelului de serotonina

·       Scade nivelul noradrenalinei, hormon al stresului

Adaptarea pozitiei in timpul masajului la dimensiunile abdomenului este o problema de care trebuie sa se tina cont. In acest sens se poate folosi o masa obisnuita de masaj, iar pozitia in decubit lateral se corecteaza prin intermediul unei perne speciale pentru gravide. Exista si mese speciale, cu gaura in zona abdomenului, dar acestea ar putea sa fie incomode prin presiunea care se exercita pe abdomen la nivelul marginilor orificiului. Pentru un masaj al capului, cefei si umerilor se poate folosi un scaun de masaj.

Pentru gravide se pot alege mai multe programe de masaj, cu precautiile corespunzatoare. Masajul suedez se focuseaza pe masele musculare si mentine supletea articulara.

Masajul profund, Deep tissue este indicat pentru spate, dar nu se va face pe gambe, mai ales daca femeia are varice si tendinta de a face cheaguri de sange. Masajul membrelor inferioare trebuie sa fie bland, fara manevre de batere, tapotament si in sens ascendent pentru a calma durerile si a drena edemele.

Shiatsu este u masaj care asociaza presiuni pe punctele de presopunctura, stimuland energia qi.

Masajul abdomenului este de evitat, se permite doar o mangaiere blanda. Cele mai indicate masaje sunt cele pentru ceafa, umeri si spate – Head, Neck & Shoulders, masaj dorsal, masaj facial, drenaj limfatic.

Sunt multe discutii asupra primului trimestru de sarcina, daca este indicat masajul, daca exista riscul de a cauza pierdere de sarcina. Pentru a preintampina situatii neplacute este important sa intrebam gravida daca a fost de curand la control medical, daca are riscuri, daca starea  ei si a copilului sunt optime, daca nu are indicatii speciale din partea medicului ginecolog.

Trebuie stiut ca  din motive de precautie, masajul este contraindicat in urmatoarele situatii:

1.     Existenta avorturilor repetate in antecedente

2.     Exista unei insuficiente de cervix uterin

3.     Disgravidie severa

4.     Placenta praevia

5.     Hipertensiune arteriala, risc de preeclampsie

6.     Risc de nastere prematura

Alegerea uleiului de masaj este importanta, se vor evita uleiurile aromate, netolerate de gravida. Se prefera  uleiuri fara parabeni, hipoalergice.

Este important ca mediul in care se face masajul sa confere siguranta, intimidate, relaxare, cu un fond muzical adecvat, iar mainile terapeutului sa fie blande si ferme, calde si tamaduitoare.

La Premier SPA veti intalni toate aceste conditii, care va garanteaza o experienta frmoasa pe care veti dori sa o repetati.