profesor respectatProfesorii din România sunt respectaţi de părinţi, dar nu şi de elevi, însă, cu toate acestea, doar unul din patru părinţi şi-ar încuraja copiii să devină profesori, potrivit unui studiu.

Profesorii sunt, în opţiunile adulţilor, a doua cea mai respectată profesie din zece evaluate, după cea de medic, înaintea altor profesii, precum inginer, avocat, economist sau preot, însă doar 14% dintre români consideră că profesorii sunt respectaţi şi de copii, potrivit studiului realizat de Asociaţia Triple Helix, pe baza datelor culese de Daedalus Online, şi dat publicităţii luni, de Ziua Mondială a Profesorilor.

Conform studiului, citat de Mediafax.ro, 16,7% dintre români au pus pe primul loc profesorii atunci când li s-a cerut să ordoneze zece profesii prin prisma respectului personal pentru acestea. Pe primul loc este profesia de doctor, aleasă ca fiind cea mai respectată profesie de către 4 din 10 români. Apoi, în ordine, sunt respectate ocupaţiile de profesor, cercetător, preot, programator, avocat, inginer, consultant în management, contabil şi economist.

Studiul mai arată că în România numărul celor care şi-ar încuraja copiii să devină profesori este mai mic decât în ţări precum China (48%), Coreea de Sud (45%), Singapore (35%) sau Statele Unite (32%), dar mai mare decât în ţări precum Franţa (23%), Germania (18%) sau Portugalia (12%).

Cercetarea mai arata ca doar 14% dintre români consideră că profesorii sunt respectaţi de către copii, cifră cu care România se situează pe unul dintre ultimele locuri, raportat la ţările incluse în Studiul Global referitor la Statutul profesorului.