fondul scoliiConsiliul Naţional al Elevilor şi Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită Parlamentului şi Ministerului Educaţiei modificarea legislaţiei, în sensul introducerii unor sancţiuni drastice pentru solicitarea şi oferirea de sume de bani pentru fondul şcolii.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Consiliul Naţional al Elevilor şi Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), citat de Mediafax.ro, cele două organizaţii consideră că unităţile de învăţământ solicită aceşti bani elevilor pentru a acoperi lipsa finanţării din partea autorităţilor locale.

“Principiul gratuităţii învăţământului de stat este consacrat de prima teză a articolului 32, alineatul (4) din Constituţia României, acesta fiind reiterat şi în Legea educaţiei naţionale, la articolul 9, alineatul (3). Din păcate, unităţile de învăţământ sunt nevoite, de cele mai multe ori, să ceară aceşti bani elevilor, pentru a acoperi lipsa finanţării complementare din partea autorităţilor locale, refuzul acordării acestui tip de finanţare, din care, conform Legii educaţiei, trebuie realizate investiţii în şcolii, asigurată pază ş.a., fiind, din nefericire, o practică comună în rândul unităţilor administrativ-teritoriale”, se arată în comunicat.

Consiliul Naţional al Elevilor şi Asociaţia Elevilor din Constanţa susţin că acest fapt poate înceta dacă vor fi introduse sancţiuni drastice pentru colectarea fondului şcolii.

“Fondul şcolii a devenit o practică cutumiară în rândul societăţii româneşti, acordarea acestuia avându-şi originile în perioada comunistă şi perpetuându-se şi în epoca post-decembristă, în mentalul colectiv al comunităţii intrând faptul că acest lucru este normal. CNE şi AEC consideră că această practică poate fi oprită doar prin introducerea unor prevederi prin care să poată fi sancţionaţi drastic toţi cei care pretind sau oferă fondul şcolii. De asemenea, concomitent cu introducerea sancţiunilor pentru colectarea fondului şcolii, suntem de părere că art. 103 din Legea educaţiei trebuie modificat, în sensul în care finanţarea complementară să devină obligatorie, în prezent norma fiind permisivă, iar autorităţile locale luând decizia, de cele mai multe ori, să nu acorde aceste sume de bani”, precizează sursa citată.

Elevii mai solicită Ministerului Educaţiei, Asociaţiei Municipiilor din România, Asociaţiei Oraşelor din România, precum şi Asociaţiei Comunelor din România să facă presiuni pe lângă conducerea unităţilor administrativ-teritoriale, în vederea acordării unei finanţări complementare corespunzătoare unităţilor de învăţământ din raza acestora.