5. Jakie sa rodzaje sokow-120844303Limpede, tulbure, pasteurizat, concentrat… și asta nu e tot. Pe rafturile magazinelor se găsesc foarte multe tipuri de sucuri. Pe care să îl alegi?

Sucurile sunt produse care păstrează proprietăţile fructelor sau legumelor din care au fost obținute. Indiferent de tipul lor, din compoziția sucurilor nu lipsesc vitaminele sau alți compuși valoroși. Este bine să știm însă că sucurile sunt clasificate în funcție de câteva criterii: în funcție de tipul materiei prime vom avea sucuri de fructe, sucuri de legume și sucuri de legume și fructe. În funcție de tipul semi-preparatului – obținute din suc concentrat sau proaspăt stoarse. Dacă ținem cont de tipul de tratament termic (proaspete, adică nepasteurizate și pasteurizate) sau de aspect și consistență: cu pulpă, tulburi, limpezi.

Sucul produs din concentrat de suc este un produs care are în compoziția sa acea cantitate de apă care a fost evaporată în timpul procesului de obținere a concentratului. De asemenea, este permisă și adăugarea unor arome care să refacă aroma pierdută în timpul procesului de obținere a concentratului. Alta este situația în cazul sucului proaspăt, produs din fructe proaspete. Acesta poate fi doar răcit sau pasteurizat. Sucurile proaspete au termenul de valabilitate pentru consum foarte scurt.

Sucurile mai pot fi diferențiate și în funcție de consistența lor. Astfel, sucurile limpezi sunt supuse limpezirii și filtrării, de aceea au o consistență mătăsoasă. Acestea continuă însă să conțină vitaminele pe care le conțin fructele din care au fost produse. Sucurile tulburi, pe de altă parte, nu sunt supuse procesului de limpezire și filtrare, de aceea conțin particule din pulpa fructelor sau legumelor. Sucurile tulburi și cele cu pulpă au în plus în compoziția lor compuși precum fibrele, inclusiv pectine.

Indiferent de tipul de suc pe care îl alegem, trebuie să ținem minte că un pahar poate înlocui una din cele cinci porții zilnice recomandate de fructe sau legume!

suc