Spune, ce este biodiversitateaMuzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Ambasada Franței în România și Institutul Francez din București, în parteneriat cu Collège de France și Bucharest Science Festival, îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani la conferința „Spune, ce este biodiversitatea?”, susținută de către domnul Prof. Dr. Gilles Bœuf, de la Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris, profesor la Collège de France și consilier științific pentru biodiversitate, mediu înconjurător și climat al Ministrului francez pentru Ecologie, Mediul Înconjurător și Transporturi, doamna Ségolène Royal. Conferința va avea loc sâmbătă, 26 septembrie 2015, începând cu ora 11.00, în Sala Multimedia a Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Biodiversitatea reprezintă, de fapt, ansamblul relaţiilor pe care fiinţele vii le stabilesc între ele, dar şi în raport cu mediul lor de viaţă.

Viaţa s-a născut în oceanul primordial acum aproximativ 4 miliarde de ani, și a părăsit mediul acvatic în urmă cu 450 de milioane de ani. În prezent, se cunosc mai mult de 2 milioane de specii vii care trăiesc pe planetă.

Ecosistemele şi speciile dispar mult mai repede astăzi ca urmare a acţiunii oamenilor, iar situaţia este de-a dreptul îngrijorătoare. Populaţiile vegetale şi animale dispar sub impactul distrugerii şi poluării ecosistemelor, din cauza exploatării excesive a resurselor de pretutindeni, a răspândirii dezordonate a speciilor şi, în cele din urmă, a schimbării climatice de care suntem şi noi responsabili în bună măsură. Deci, ce ar trebui să facem?

Dacă vreți să aflați răspunsul la această întrebare, vă așteptăm la conferință!

Participarea la eveniment este gratuită! Conferința va fi tradusă în limba română.

Rezervarea, în limita a 100 de locuri, se face pe adresa de email: info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31.

Detalii: www.antipa.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Parteneri media: EmailWing, MediaIQ, UnitedMedia, Calendar Evenimente, comunicatedepresa.ro, Centruldepresa.ro, Oraşul Meu, Grădinite.com, Prokid.ro, GoKID.ro, Salut Bucureşti, inParc, mamica.ro, melc-codobelc.ro, agendacopiilor.wordpress.com, HotNews, SmartWoman, Mămica de azi, Mami, stiripentrucopii.com, kidsnews.ro, labucatarie.ro.

Informaţii suplimentare despre programe: Florentina Purdescu, șef birou Relații Publice, Marketing Cultural și Programe Educaționale, e-mail: florentinap@antipa.ro , tel: 0729.074.127.

Prof. Dr. Gilles Bœuf – Biografie

După obținerea unei Diplome de Studii Aprofundate în oceanografie biologică, Gilles Bœuf își ia titul de doctor în biologia dezvoltării, apoi în științe naturale, în 1987, la Brest. Specialist în biodiversitatea oceanelor, cercetările sale sunt orientate, în principal, către psihologia adaptării peștilor la mediu. În 1999, devine profesor la Universitatea Pierre et Marie Curie. Timp de șase ani, a fost la conducerea Observatorului Oceanologic Banyuls, din cadrul Laboratorului Argo. A desfășurat activități de cercetare în cadrul Observatorului Științelor Universului, al Institutului Științelor Universului, ce aparține Centrului Național pentru Cercetare Științifică. În aprilie 2001, este numit Președinte al Consiliului Științific al Institutului Francez de Cercetare pentru Exploatarea Mărilor (IFREMER). În 2005, se alătură Consiliului Științific al Patrimoniului Natural și al Biodiversității, din cadrul Ministerului Mediului. Pe data de 9 februarie 2009 este numit în funcția de Președinte al Muzeului Național de Istorie Naturală din Paris, prin decret prezidențial, funcție pe care o va păstra până în august 2015. În octombrie 2010, devine membru al Comisiei Naționale din cadrul UNESCO. Președinte al Rezervației Naturale Massane din Pirineii Orientali, Gilles Bœuf a făcut parte și din Comitetul de Etică al Institutului Național de Cercetare Agronomică (INRA) și al Centrului de Cooperare Internațională în Cercetare Agronomică pentru Dezvoltare (CIRAD). În 2013, este invitat să predea la catedra de dezvoltare durabilă din cadrul Collège de France. În iulie 2015, este numit consilier științific pentru biodiversitate, mediu înconjurător și climat, pe lângă Cabinetul Ministrului Ecologiei, Mediului Înconjurător și Transporturilor, doamna Ségolène Royal.

În paralel, Gilles Bœuf este autorul a mai multe publicații naționale și internaționale. De asemenea, participă la conferințe și la numeroase misiuni de cooperare și de expertiză în aproximativ 30 de țări.

În 2009 a primit gradul de Cavaler al Ordinului Național al Meritului, iar în 2013 a fost decorat cu Marea Medalie Albert Întâi a Institutului Oceanografic din Monaco pentru întreaga sa activitate de cercetare dedicată studiului oceanelor.